Marele câştigător al Galei Premiilor Goya, organizată de Academia de Arte și Științe Cinematografice din Spania, fost filmul “Truman”, cu povestea a doi prieteni marcată de boala gravă a unuia dintre ei.

truman
Truman captură

Pelicula, realizată de Cesc Gay, a obţinut 5 trofeele (din 6 nominalizări), pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol principal (Ricardo Darin), cel mai bun actor în rol secundar (Javier Camara) și cel mai bun scenariu original (Cesc Gay și Tomas Aragay).

„Nimeni nu doreşte noaptea”, de Isabel Coixet, şi-a adjudecat 4 premii Goya. Filmul lui Fernando Leon de Aranoa, „O zi perfectă”, a fost nominalizat la 8 categorii dar a primit doar statueta pentru scenariu.

Premiul Goya pentru cel mai bun film european a fost decernat peliculei ”Mustang” a regizoarei franco-turce Deniz Gamze Erguven, ce spune povestea emancipării a cinci surori adolescente rebele dintr-un sat din nordul Turciei.

Este un film francez montat în limba turcă şi va reprezenta propunerea Franței pentru categoria cel mai bun film străin la Oscar, în 28 februarie.

Premiul Goya pentru cel mai bun film iberoamerican a fost acordat lungmetrajului argentinian ”El Clan”, regizat de Pablo Trapero, care a obținut un succes mare în box-office-ul anului trecut în Argentina și a fost deja recompensat cu numeroase premii la festivalurile de film la Veneția, Toronto și Miami.

Actorul spaniol Dani Rovira a fost maestrul de ceremonii al acestei a 30-a gale a premiilor Goya.

Javier Bardem si Penelope Cruz
Javier Bardem si Penelope Cruz

La gala de sâmbătă de la Madrid au participat numeroase staruri internaţionale, între care Penelope Cruz, candidată la premiul Goya pentru cea mai bună actriţă, şi soţul ei Javier Bardem, actorul american Tim Robbins – candidat pentru rolul din filmul “O zi perfectă“, regizat de Fernando Leon de Aranoa – şi Juliette Binoche – nominalizată la premiul pentru cea mai bună actriţă cu “Nimeni nu doreşte noaptea“.

Cel mai premiat film din istoria Premiilor Goya a fost ”The Sea Inside” (Mar adentro), realizat în 2004 şi interpretat genial de Javier Bardem. Scris, produs și regizat de Alejandro Amenabar, filmul prezintă cazul real al lui Ramon Sampedro, rămas paralizat în urma unui accident auto și care, timp de 28 de ani, a militat pentru eutanasie și dreptul de a-și curma viața.

Pelicula a obţinut premiile Oscar şi Globul de Aur pentru cel mai bun film străin în 2005 iar actorul Javier Bardem şi regizorul Alejandro Amenabar au fost răsplătiţi cu trofee la Academia Europeana de Film 2004 şi la Festivalul de Film de la Veneţia din 2004.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version