Luna artEST, eveniment ce ar fi trebuit să debuteze în 1 noiembrie dar a fost amânat în urma catastrofei din Club Colectiv, se lansează duminică, 15 noiembrie.

chirila teatru
sursă foto: Fundaţia culturală artEST

Este un eveniment organizat de Fundaţia artEST – a cărei preşedinte este actriţa şi regizoarea Iarina Demian, mama actorului şi muzicianului Tudor Chirilă.

Luna artEST îşi propune să atragă atenţia asupra celor mai întâlnite forme de discriminare şi violenţă prezente în societatea românească actuală.

“Este o provocare menită să ia atitudine fie în raport cu violența care ucide siguranța în care năzuiești sa trăiesti, fie în raport cu discriminarea care la rândul ei naște violență!”, scrie Iarina Demian pe site-ul fundaţiei culturale.

Iarina-Demian
Iarina Demian 

Într-un interviu acordat Mediafax, Iarina Demian vorbeşte despre Luna artEST, precizând că, prin acest eveniment, artiştii încearcă să schimbe ceva “în această lume urâtă şi nedreaptă în care trăim”.

Luna artEST, un proiect prin care artiştii luptă împotriva violenţei şi discriminării, organizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), trebuia să se deschidă pe 1 noiembrie, de la ora 20.00, la ArCuB din Bucureşti, cu spectacolul “Indianul vrea în Bronx”, scris de Israel Horovitz, în regia Iarinei Demian, cu actorii Paul Ipate, Anghel Damian şi Liviu Topuzu în distribuţie.

Din cauza incendiului din clubul Colectiv, din data de 30 octombrie, prima reprezentaţie a fost reprogramată, mai ales că reprezentanţii Guvernului au decretat trei zile de doliu naţional în memoria victimelor tragediei. Drept urmare, prima reprezentaţie a acestui spectacol va avea loc pe 15 noiembrie, iar următoarea, pe 22 noiembrie. Despre actorii din acest spectacol, Iarina Demian spune că i-a ales “într-un fel foarte personal”, după ce, la probe, s-au prezentat aproximativ 170 de candidaţi.

Totodată, regizoarea aminteşte despre rolul teatrului în viaţa oamenilor şi interesul spectatorilor de a participa la astfel de manifestări culturale. “Spectatorii vin astăzi la teatru într-un număr impresionant; de obicei îi atrage o vedetă, dar şi un spectacol despre care au auzit lucruri bune”, spune Iarina Demian.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version