Concertele Stagiunii „Cartografii sonore” din această toamnă continuă cu un eveniment special programat marți, 27 noiembrie, de la ora 18:00 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (Strada Londra nr. 39).

Ana Maria Galea

Evenimentul face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a sărbători Centenarul alături de public și cei mai bun artiști ai momentului, dar și alături de tinere talente aflate în plină afirmare.

Seara va fi dedicată hărții „Repartiția naționalităților în țările unde predomină românii”,realizată de geograful francez Emmanuel de Martonne și publicată la Paris în anul 1919.

În prima parte a evenimentului, Despina Hașegan, muzeograf, va prezenta această hartă esențială pentru stabilirea granițelor României Mari.

harta Martonne Paris 1919

Seara se va continua prin concertul jazz „Pasărea măiastră” susținut de Ana Maria Galea Trio,omagiu adus istoriei muzicii jazz românești. Iar, dacă istoria este strâns legată de spațiu și timp, constante de referință reflectate în cartografii, jazzul le va intersecta și va pune în lumină prin acest concert calități sensibile și sufletești ale societăților care s-au succedat până în prezent.

Formula îi aduce împreună pe  actriţa şi cântăreaţa Ana Maria GaleaDaniel Csikos la pian șiSimon Kalker (Olanda) la contrabas, pentru a explora teritoriul unor teme celebre din muzica românească a ultimei sute de ani, al compoziţiei şi al temelor standard. De altfel, titlul proiectului este titlul unei compozitii semnate de Anca Parghel și Mircea Tiberian, una dintre cele mai valoroase compoziții de gen din muzica românească, lucru afirmat de criticii muzicali și susținut de alegerea artistei.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, prin înscriere în prealabil pe site-ul muzeului:
http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-harta-martonne/

author avatar
Focus Magazin
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version