Fostul premier PSD Adrian Năstase a depus vineri, la Înalta Curte de Casție și Justiție (ÎCCJ), cererea de reabilitare judecătorească după cele două condamnări de 2 ani și de 4 ani de închisoare, în dosarele „Trofeul Calităţii”, respectiv „Zambaccian”, instrumentate de DNA.
 
Năstase face acest pas la 8 ani de la eliberarea condiționată din închisoare, unde a ispășit doar 9 luni din prima condamnare și 6 luni din a doua.
 
 
Anunțul a fost făcut chiar de el, pe blog:
 
„În condiţiile în care s-au împlinit toate condiţiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instanţă, solicitarea de reabilitare judecătorească”.
 
Potrivit articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare, în cazul unei persoane condamnate încetează decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.
 
Prima condamnare, de 2 ani de închisoare cu executare, a fost pronunțată de Instanţa supremă în iunie 2012, iar Năstase a fost găsit vinovat că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme are s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii.
 
A stat în închisoare doar 9 luni, din 26 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a fost eliberat condiţionat, prin decizie a Tribunalului Bucureşti.
 
A doua condamnare, de 4 ani cu executare, a fost pronunțată în ianuarie 2014, iar fostul premier PSD a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj. A stat în penitenciar doar 6 luni, fiind eliberat condiționat.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version