Încă o victorie a DNA: fostul europarlamentar PSD Adrian Severin a fost condamnat, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 3 ani şi 3 luni de închisoare cu executare.

adrian-severin
sursă foto stiripesursero

Sentinţa nu este definitivă, Severin putând să o atace la Completul de 5 judecători.

În perioada decembrie 2010 – martie 2011, pe vremea când era europarlamentar, Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

În schimbul banilor, Adrian Severin ar fi acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor firmei pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, acestea fiind în realitate reporteri de la “Sunday Times”, potrivit rechizitoriului DNA.

La cei 100.000 de euro se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

Adrina Severin a fost trimis în judecată în acest dosar în 11 septembrie 2013.

Acuzat într-un nou dosar: complicitate la spălare de bani

În iulie 2015, procurorii DNA au extins urmărirea penală față de Adrian Severin pentru infracţiuni comise tot în calitate de membru al Parlamentului European.

De data aceasta, el este acuzat de complicitate la spălare de bani, în formă continuată, şi a asistenților săi europarlamentari, Anne Rose Marie Jugănaru şi Florin-Leontin Abraham, pentru spălare de bani, în formă continuată.

În ordonanța de extindere a urmăririi penale se arată că, în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Severin „a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, 20 de contracte de consultanță cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii”.

Însă singurele activități înregistrate de societățile în cauză au fost cele în relația cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care făcea parte. Ulterior, firmele respective nu au mai avut nici un fel de activitate, iar în prezent toate figurează ca fiind radiate din Registrul Comerțului, precizează anchetatorii.

„În aceeași perioadă, suspectul Adrian Severin cu intenție și în conivență cu suspecții Jugănaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin – Leontin și o altă persoană, a acționat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societățile din grup către o fundație, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire și instruire a personalului”, arată procuroii DNA.

Concret, plățile nu au la bază operațiuni reale. 

Pentru a da o aparență de legalitate transferurilor efectuate, suspecții au convenit disimularea acestora sub forma plății unor servicii de pregătire profesională a angajaților, deși aceeași angajați ai societăților în cauză au fost angajați și la fundația respectivă iar obiectul contractelor încheiate pentru justificarea plăților este similar.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version