Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat, marţi, trimiterea în judecată a afaceriştilor Istvan Kepe şi Ilie Cengher.

judge

Primul este acuzat oficial de participaţie improprie la evaziune fiscală, în formă continuată, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi spălare de bani, în formă continuată, fiind trimis în judecată în stare de arest preventiv.

Ilie Cengher a fost trimis în judecată în stare de libertate, deşi este acuzat de evaziune fiscală, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi 70 de infracţiuni de uz de fals.

Conform procurorilor DNA, “începând cu anul 2009, inculpatul Kepe Istvan a început să desfăşoare acţiuni pregătitoare pentru crearea unui lanţ de tranzacţionare fictivă, prin controlul mai multor societăţi comerciale, în scopul prejudicierii bugetului general consolidat al statului român. Lanţul de tranzacţionare, ce a fost finalmente creat şi controlat, a cuprins relaţii comerciale fictive între 6 societăţi comerciale, una dintre ele fiind SC Iliudicris SRL (n.r. – companie, de asemenea, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi 70 de infracţiuni de uz de fals).

Concret, inculpatul Kepe Istvan a determinat cu intenţie, prin intermediul celuilalt om de afaceri, pe contabilul SC Iliudicris SRL, la săvârşirea, fără vinovăţie, a infracţiunii de evaziune fiscală prin evidenţierea în contabilitate a unui număr de 89 facturi fiscale falsificate, puse la dispoziţia acestuia de către inculpatul Cengher Ilie, în care erau înscrise menţiuni nereale privind pretinse livrări de mărfuri.

Ulterior, contabilul a completat cu menţiuni nereale 13 deconturi de TVA lunare/trimestriale pentru SC Iliudicris SRL pe care ulterior le-a depus la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Harghita.

În acelaşi context, inculpatul Cengher Ilie, în calitate de administrator al SC Iliudicris SRL, a întocmit în fals un număr de 61 note de recepţie în care a înscris contrar adevărului faptul că s-ar fi recepţionat mărfuri pretins achiziţionate de la o societate de tip „fantomă” controlată de inculpatul Kepe Istvan. Aceste înscrisuri au fost încredinţate aceluiaşi angajat spre a fi evidenţiate contabil şi pe care acesta le-a prezentat organelor de control din cadrul Agenţiei Naţionale De Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Harghita cu ocazia unui control efectuat în perioada 01.02.2012- 23.03.2012.

Urmarea acestor demersuri a fost prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 13.847.086,87 lei, reprezentând TVA dedus nelegal.

O parte din aceşti bani, respectiv 2.633.335 lei, au fost transferaţi în contul aceleiaşi firme „fantomă” şi retraşi ulterior de o persoană de încredere a inculpatului Kepe Istvan, în final, banii ajungând la acesta din urmă, care cunoştea provenienţa lor ilicită”.

Dosarul va fi judecat de magistraţii de la Tribunalul Harghita.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version