Încă un inculpat – al patrulea – din dosarul șefului PSD Liviu Dragnea și-a recunoscut vinovăția, marți, la al doilea termen al procesului ce se judecă la ÎCCJ.

UPDATE ora 15.10: ÎCCJ a admis cererea Bombonicăi Prodana de sesizare a CCR.

UPDATE: Avocatul Bombonicăi Prodana a precizat în sala de judecată că se impune trimiterea excepţiei de neconstituționalitate spre CCR, pentru că în cazul Bombonică Prodana prejudiciul este sub 50.000 euro şi nu ar fi sub incidenţa penală.

Procurorul de şedinţă al DNA s-a opus sesizării CCR, precizând că deja există o decizie a Curţii privind sintagma “în mod defectuos”, explicată prin “încălcarea legii”.

Însă toți ceilalți avocaţi din cauză, inclusiv cel care îl reprezintă pe Liviu Dragnea, au susţinut cererea de sesizare a Curţii Constituţionale.

Întrebat de jurnaliști dacă este de acord cu cererea de sesizare a CCR, Liviu Dragnea a declarat, după şedinţa de judecată: “Am văzut că toţi avocaţii susţin. L-am întrebat (pe avocat – n.r.) şi a spus că este o cutumă: când un avocat susţine sesizarea CCR, toţi susţin”.

“Ceea ce constat eu este că marea problemă în România rămâne în continuare abuzul în serviciu”, a adăugat, pe un ton ironic, liderul PSD.

Însă cum jurnaliștii nu l-au slăbit cu întrebarea, Draghea a încheiat subiectul: “Nu știu, să decidă DNA”.

Judecătorii vor decide dacă sesizează Curtea Constituţională la termenul următor al procesului, stabilit pentru 25 aprilie. Până atunci, instanţa a dispus ca procurorii să depună la dosar precizări referitoare la decizia CCR, pentru fiecare inculpat în parte.

Din rău în mai rău

La primul termen, în 14 februarie, 3 dintre cei 10 inculpați din dosar și-au recunoscut vinovăția și au cerut procedură simplificată.

“Nu schimbă cu nimic nici atitudinea mea, nici adevărul”, a spus Dragnea atunci.

Iată însă că lucrurile se schimbă în mai rău pentru el și Bombonica, 4 din cei 10 inculpați din dosar încheind acorduri cu procurorii pentru a primi pedepse mai mici dacă spun ce infracțiuni au făcut și solicită instanței procedură simplificată. Evident, trebuie să și probeze faptele, nu numai prin semnătură.

La ieșirea din sala de judecată, un grup de protestatari din Piața Victoriei i-a dat lui Dragnea un cartonaș cu mesajul #rezist iar o femeie i-a cerut deminsia, iar acesta a replicat: “Cred că doriți demisia mea din viață!”

Bombonica vrea sesizarea CCR pentru stabilirea unui prag valoric la abuzul în serviciu 

Tot marți, judecătorii Înaltei Curți de Casație și justiție și Justiție vor decide dacă îi acceptă cererea Bombonicăi Prodana, ex-soția lui Liviu Dragnea – de care a divorțat după condamnarea acestuia în primă înstanță la închisoare cu suspendare în dosarul “Fraude la Referendum” -, de sesizare a Curții Consituționale a României (CCR), pentru stabilirea unui prag valoric pentru infracțiunea de care este acuzată – abuz în serviciu.

Amintim că CCR nu a stabilit acest lucru în decizia dată anul trecut în vară prin care a dezincriminat infracțiunea de abuz în serviciu la toate actele normative în afară de legi și ordonanțe (hotărâri de Guvern, hotărâri de Consiliu Județean și Consiliu Local, dispoziții de primar sau de președinte al CJ etc.).

Stabilirea unui prag valoric apare numai în motivarea CCR la această decizie.

11 inculpați

Dosarul a fost trimis în instanță de procurorii DNA în 15 iulie 2016.

Iată cine sunt cei 11 inculpați:

  • Liviu Dragnea, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman – acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual
  • Bombonica Prodana, la data faptelorcoordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef serviciu Secretariat din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman – acuzată de abuz în serviciu
  • Floarea Alesu, fost director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, acuzată de abuz în serviciu şi fals intelectual
  • Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei, acuzat de abuz în serviciu
  • Rodica Miloş, fost director executiv adjunct al DGASPC Teleorman, acuzată de abuz în serviciu şi fals intelectual
  • Olguţa Şefu, fost director executiv adjunct al DGASPC Teleorman, acuzată de abuz în serviciu şi fals intelectual
  • Valentina Mirela Marica, fost şef al Complexului de recuperare şi coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei, acuzată de abuz în serviciu şi fals intelectual
  • Nicuşor Gheorghe, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare, acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual
  • Constantin Claudiu Balaban, fost şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei din mun. Alexandria, acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual
  • Adriana Botorogeanu, fost funcţionar public în cadrul DGASPC Teleorman, acuzată de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual
  • Anisa Niculina Stoica, fost funcţionar public în cadrul DGASPC Teleorman, acuzată de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual.

Conform procurorilor DNA, infracțiunile s-au produs în perioada 2006-2013, astfel:

“(…) inculpata Alesu Floarea, în calitatea menţionată mai sus, la instigarea inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a dispus în mod ilegal menţinerea în funcţii şi implicit plata drepturilor salariale pentru inculpatele Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa-Niculina, angajate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Două angajate de la DGASPC Teleorman au prestat la sediul PSD pe salariu de la stat

Acest lucru a fost posibil, în condiţiile în care inculpata cunoştea faptul că, deşi cele două persoane au figurat în mod scriptic ca angajate în cadrul instituţiei respective, nu s-au prezentat efectiv la serviciu şi nu au prestat vreo activitate.

În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă.

Menţinerea în funcţie a celor două angajate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, a fost posibilă şi datorită inculpaţilor Marineci Ionel, Miloş (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Şefu Olguţa, Prodana (fostă Dragnea) Bombonica, Marica Valentina – Mirela, Balaban Constantin Claudiu şi Gheorghe Nicuşor, persoane cu funcţii de conducere în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, care nu au luat nicio măsură de sancţionare a celor două angajate având în vedere că acestea nu s-au prezentat la serviciu şi nu au prestat activităţile la care erau obligate prin contractul individual de muncă şi fişa postului, fapte ce au permis acestora din urmă să îşi încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente.

Mai mult, în acelaşi context, inculpaţii Şefu Olguţa, Gheorghe Nicuşor, Balaban Constantin Claudiu şi Marica Valentina – Mirela au întocmit, semnat şi avizat diverse documente justificative pentru situaţia descrisă mai sus (fişa postului, raport de evaluare, foaie colectivă de prezenţă etc.). O parte dintre aceştia, inclusiv inculpatele Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina, au fost determinate de directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să semneze în fals condicile de prezenţă, rapoartele de evaluare şi înscrisurile privitoare la activităţile desfăşurate de acestea din urmă în cadrul instituţiei respective.

Această conduită infracţională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite în cuantum total de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Botorogeanu Adriana (75.593 lei) şi Stoica Anisa Niculina (33.019 lei), sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal”.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version