Alianţa Dreapta Unită a cerut, luni, Avocatului Poporului, Renate Weber, să atace la Curtea constituțională (CCR) Ordonanța de urgență adoptată vineri de Guvernul Ciolacu pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare şi traseismul primarilor.

Liderul alianței, Cătălin Drulă (USR), Eugen Tomac (PMP) și Ludovic Orban (Forța Dreptei) reclamă că au identificat în OUG încălcări ale Constituţiei, dar şi ale unor decizii anterioare ale CCR.

„În acest an, în România este prima dată în 34 de ani de democraţie când un Guvern, o putere schimbă calendarul şi modul de organizare a alegerilor cu trei luni înainte de desfăşurarea acestora. Este o acţiune tipică regimurilor autoritare, nu una care se face în interiorul unei democraţii. Mai mult decât atât, metoda prin care au ales să facă acest lucru, adică o ordonanţă de urgenţă, pe care, probabil, o vor ţine în sertarele Parlamentului pentru a eluda controlul constituţional care poate fi făcut de partide, (…) este una profund nedemocratică”, a declarat Cătălin Drulă.


Liderul PMP, Eugen Tomac, a subliniat că ordonanţa este neconstituţională, menţionând că PMP este scos din secţiile de vot, fără niciun drept.

„Actuala putere loveşte în stil Lukaşenko în partidele de opoziţie. Este inacceptabil ca un partid cu reprezentare în Parlamentul European să fie scos din secţiile de vot, în condiţiile în care aceste alegeri sunt în primul rând despre Parlamentul European. Faptul că au comasat într-un mod absolut netransparent, încălcând în picioare toate normele şi toate regulile în ceea ce priveşte procesul electoral, este iarăşi un atac la adresa democraţiei de tip Lukaşenko. (…) Peste 30.000 de români vor avea tăiat dreptul la vot, pentru că, din iunie şi până în septembrie, când ar fi avut loc alegerile locale, aceştia vor împlini 18 ani şi ar fi vrut să voteze”, a acuzat și Eugen Tomac.

Ludovic Orban a subliniat că această ordonanţă permite traseismul politic și că lui Renate Weber i se încheie anul acesta mandatul de Avocat al Poporului, dar mai vrea unul.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version