Acuzat de corupție și de fraudarea fondurilor europene pentru agricultură, arhiepiscopul Teodosie rămâne sub control judiciar, a decis, marți, Curtea de Apel Constanța.

IPS Teodosie arhiepiscopul Constantei si Tomisului ALEXANDRU DOBRE MEDIAFAX FOTO

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

De asemenea, Curtea de Apel Constanța a decis luni, la primul termen din proces, amânarea pentru data de 2 octombrie a judecării pe fond, pentru lipsa procedurii complete.

Avocata lui Teodosie, Maria Vasii, a depus o cerere pentru administrarea de noi probe și înscrisuri care să dovedească nevinovăția clientului său.

“Astăzi am avut primul termen de judecată, din păcate nu am avut procedură cu unul dintre inculpați. Așteptăm să depunem declarațiile, să depunem cererile de probe. Avem încredere că se va stabili situația reală, respectiv faptul că nu a existat nicio fraudă cu fonduri europene. Așteptăm momentul final al judecății când nu va putea fi decât o soluție de achitare. Trebuie să informăm că în această perioadă de timp, fiind vorba despre modul în care s-a gestionat procedura de primire a acestor fonduri europene, o să sesizăm și Curtea Europeană de Conturi care este autoritatea supremă în a verifica dacă a fost sau nu încălcată legea europeană în materia accesării acestor fonduri. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 2 octombrie”, a declarat Vasii.

Arhiepiscopul Tomisului este primul înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române trimis în judecată sub învinuirea de autor al unor fapte de corupție și fraudare de fonduri publice.

El a fost deferit justiției în februarie 2017 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, alături de:

  • Ciprian Ioan Cojocaru (preot paroh în Parohia ”Sf. Maria” — Constanța),
  • Bogdan Petrișor Malaxa (preot în Parohia ‘Sf. Împărați Constantin și Elena III’ — Constanța),
  • Gheorghe Nadoleanu (preot),
  • Stere Beca și Aurelian Ștefan, la data presupuselor fapte mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului.

Ei sunt acuzați de infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version