Victoria la CEDO a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, este una reparatorie, din care politicienii și cei care se află vremelnic în mari funcții în stat ar trebui să înțeleagă să respecte legea, a declarat, marți, Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României (CCR).

„Din această decizie trebuie să se înțeleagă că nici măcar președintele nu face ce vrea el în țara asta, ci trebuie să facă exact ce scrie în Constituție și în lege, pentru că până la urmă președintele este cel care a revocat-o din funcție, cu încălcarea legii”, a afirmat Zegrean, pentru HotNews.ro.

Kovesi a câștigat la CEDO procesul privind revocarea sa de la șefia DNA
Fostul șef al CCR a explicat că CEDO nu a analizat decizia Curții Constituționale, a analizat faptul că Laura Codruța Kovesi a fost revocată fără a i se da posibilitatea de a se apăra în instanță.
 
“Nu este prima dată când statul român este sancționat de CEDO. Ar trebui să se înțeleagă, din acestă decizie, că nici măcar președintele nu face ce vrea el în țara asta, ci trebuie să facă exact ce scrie în Constituție și în lege. Până la urmă, președintele a fost cel care a revocat-o din funcție, la cererea ministrului Justiției, în urma hotărârii date de CCR. Am spus la vremea respectivă că doamna Kovesi nu poate fi revocată prin această modalitate”, a declarat Zegran.
 
El spune că această decizie este o reparație morală.
 
“Din această decizie, politicienii și cei care se află vremelnic în mari funcții în stat ar trebui să înțeleagă să respecte legea”, a adăugat Augustin Zegrean.

Vă invităm să citiți și:

Iohannis a recunoscut că i-a cerut demisia lui Kovesi

Amintm că președintele Klau Iohannis a chemat-o din concediul postnatal pe purtătoarea sa de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, pentru a anunța, în data de 9 iulie 2018, că a semnat decretul de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Decizia CCR a fost dată cu 3 opinii separate.

VIDEO. Kovesi: Decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare referitor la subordonarea procurorilor

Kovesi a contestat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decretul de revocare, pentru un simplu motiv: Curtea Constituțională nu i-a lăsat nicio cale de atac.

Kovesi a contestat la CEDO revocarea de la șefia DNA, pentru că CCR nu i-a lăsat nicio cale de atac

Ea nu s-a putut apăra decât în fața Secției pentru procurori a CSM, care a dat aviz negativ pe raportul ministrului Tudorel Toader de revocare a acesteia.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version