Un avion ușor plin cu țigări de contrabandă care urma să ajungă în România a fost capturat de polițiștii de frontieră din Republica Moldova.
 
Aceasta, în condițiile în care, pe 6 august, un avion ucrainean a pătruns ilegal în România fără a fi depistat de sistemul radar, iar ministrul de Interne, Lucian Bode, a tăcut mâlc.

Comunicatul postat pe Facebook de Poliția de Frontieră din Republica Moldova:

„Update: În cadrul măsurilor de căutare pe cazul depistării aeronavei, într-un hotel din orașul Edineț a fost găsit încă un complice cetățean al Ucrainei. Cercetărille continuă în comun cu reprezentanții Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, în acest sens fiind creat un grup comun de investigații. Cu alte detalii vom reveni ulterior.

Avion utilizat în contrabandă cu țigări urma să ajungă pe teritoriul României
 
În baza unei informații operative privind survolarea ilegală a spațiului aerian ofițerii de investigații ai Poliției de Frontieră au acționat prompt în această dimineață reușind reținerea unui avion de model AN-2 în proximitatea localității Hlinaia Mică, raionul Edineț.
 
La fața locului se află conducerea instituției de frontieră care se implică și oferă tot suportul în măsurile de documentare a incidentului dat. Trei cetățeni ai Ucrainei sunt reținuți.
 
Din informațiile preliminare, avionul respectiv era utilizat pentru transportarea țigărilor de contrabandă. Acesta a decolat de pe teritoriul Ucrainei și avea ca destinație finală țara vecină România”.
 

Bode închide ochii
În 12 august, Asociația civică „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului român de Interne, Lucian Bode, prin care îl întrebă cât de sigură este graniţa de est a României și de ce nu a fost reperată, în 6 august, aeronava ucraineană care a pătruns ilegal în România fără a fi depistată de sistemul radar.
 
Bode nu a spus dacă incidentul este subiectul vreunei anchete privind activitatea grupărilor transfrontaliere care folosesc judeţele Suceava, Botoșani și Iași ca rampă de lansare pentru contrabandă.
 
În acest sens, „Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi solicită ministrului Bode în mod public răspunsuri la patru întrebări:
 
1. Care au fost motivele pentru care aeronava nu a putut fi reperată și identificată de sistemul românesc de supraveghere aeriană? Care sunt motivele pentru care polițiștii de frontieră nu au sesizat această trecere ilegală extrem de gravă?
 
2. Ati pornit o anchetă a Ministerului de Interne pentru a lămuri întrebările de mai sus? Daca da, cine se ocupă de aceasta – nume și grad – și care este termenul de raportare?
 
3. Aveți cunostință de evenimente similare întâmplate în trecut? În anul 2019, un elicopter neidentificat, de fabricație rusească, venit de asemenea din Ucraina, s-a prăbușit in apropiere de localitatea Săpânța, județul Maramureș. Aveți rezultatele anchetei privitoare la acel incident?
 
4. Am dori, de asemenea, să știm câte anchete a lansat Ministerul condus de dumneavoastră pe tema grupurilor infracționale transfrontaliere ce folosesc județele Suceava, Botoșani și Iași ca rampă de lansare pentru contrabanda cu mărfuri ilegale destinate spațiului Uniunii Europene, nu doar teritoriului românesc – având în vedere cantitățile de mărfuri traficate – și dacă există o strategie de investiții în infrastructura de ordine publică în această parte a Moldovei.
 
Având în vedere evenimentul extrem de grav petrecut, cu consecințe majore privind asumările din condiția de țară de graniță a Uniunii Europene și de partener NATO, sunteți obligat să răspundeți public la întrebările de mai sus”, se arată în scrisoarea adresată lui Lucian Bode de către asociaţia „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version