Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cîrstoiu se disculpă: „Nu sunt incompatibil, există o decizie a ÎCCJ” / /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar mai există ploi până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Două apărătoare înverșunate ale pensiilor nesimțite, Renate Weber și Corina Corbu, s-au grăbit să sesizeze acum CCR, la fel cum au procedat în ianuarie, când au atacat legea de abrogare a pensiilor speciale, pentru care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. Curtea a amânat 5 luni decizia - care s-a dovedit de neconstituționalitate. Acum, noua lege nu va intra în vigoare până când CCR nu se pronunță. Și vine vacanța judecătorească...

Avocatul Poporului, Renate Weber, și șefa ÎCCJ, Corina Corbu, au atacat la CCR impozitarea pensiilor speciale

Avocatului Poporului, Renate Weber, a atacat, joi, la Curtea Constituţională a României (CCR), legea privind impozitatea pensiilor (Legea 396 de modificare şi completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal).

Renate Weber și Alina Corina Corbu
 
În paralel, noua șefă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), a convocat de urgență Secţiile Unite, care au decis, joi, să sesizeze CCR, considerând neconstituțional noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu ale magistraților.
 
„În urma dezbaterilor, deliberând, Secţiile Unite au hotărât să fie sesizată Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), în ansamblul său, pentru încălcarea dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi (5), ale art. 16, ale art. 44, ale art. 53 alin. (2), ale art. 56 alin. (2), ale art. 73 alin. (3) lit. l, ale art. 75 alin. (1), ale art. 124 alin. (3), ale art. 134 alin. (4) şi ale art. 147 alin.(4) din Constituţie”, se arată într-un comunicat de presă.
 
„Sesizarea este legitimată constituţional de dispoziţiile art. 146 lit. a) din Constituţia României şi de prevederile art. 15 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care prevăd dreptul ÎCCJ de a sesiza CCR pentru controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare”, mai invocă șefa ÎCCJ.
 
Atât Corina Corbu, cât și Renate Weber au procedat la fel în luna ianuarie, când Guvernul Orban a abrogat, printr-o lege pentru care și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, pensiile speciale ale parlamentarilor, magistraților, primarilor, diplomaților și judecătorilor CCR.
 
După 5 luni de amânări, în luna mai, CCR a declarat legea neconstituțională în ansamblul său.
 
Acum, Renate Weber invocă două motive de neconstituționalitate pentru actul normativ de impozitare a pensiilor, adoptat de Parlament.
 
Concret, ea susține că legea încalcă articoleler 16 (n.r. – privind egalitatea în drepturi) și 56 (n.r. – Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale) din Constituție.
  • „Pe de o parte, modul în care este făcută reglementarea este discriminatoriu, iar, pe de altă parte, se încalcă articolul privind justa așezare a sarcinilor fiscale. Dacă ne uităm la modul în care este făcută legea care se referă la pensiile de serviciu, acolo se vorbește despre taxare, dar în realitate este vorba despre impozitare. Ne aflăm, de fapt, în fața unei duble impozitări.
  • (…) Statul are dreptul să stabilească o impozitare progresivă, dar ea trebuie făcută într-un mod nediscriminatoriu. Ori în această lege este aleasă categoria pensionarilor, iar din această categorie este aleasă o altă categorie a celor care au pensii de serviciu cărora li se aplică acestă impozitare. În opinia noastră, așa ceva este neconstituțional.
  • În opinia mea, suntem și în fața unei mari ipocrizii, pentru că în toate discursurile pe care le-am auzit, din partea politicienilor, chiar și a jurnaliștilor, toată lumea nu făcea decât să aștepte decizia CCR (n.r. – privind legea de abrogare a pensiilor speciale). Toată lumea știa cumva, acceptase că este o lege neconstituțională și aștepta să vadă decizia CCR. Ori nu cred că acesta este felul în care trebuie să se legifereze într-un stat de drept”, a declarat Renate Weber ,pentru HotNews.ro.
Curtea Constituţională nu a stabilit încă un termen la care urmează să discute sesizarea.
4K Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv