Fostul președinte Traian Băsescu susține că “ținta” DNA în dosarul șpăgii luate de Bogdan Olteanu de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu viceguvernator al Deltei Dunării “este primitorul banilor”, nu premierul de atunci – actual președinte al Senatului -, Călin Popescu Tăriceanu, care este un om cu bani, n-a avut nevoie să ia mită 1 milion de euro.

sursă foto: Mediafax
sursă foto Mediafax

Întrebat sâmbătă seară, la România TV, dacă ținta în dosarul lui Bogdan Olteanu este Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu a răspuns: “‘Nu cred. (…) Îl știu pe Tăriceanu, Tăriceanu e un om cu bani. El n-a avut nevoie să ia o mită de un milion, de asta n-am crezut-o de la bun început. Deci indiferent care e părerea mea despre el, din acest punct de vedere, la cât îl cunosc, nu cred că Tăriceanu este omul care să condiționeze o numire pe bani”.

“Cred că în acest caz, ținta este primitorul banilor, pentru că a fost la schimb, și Bogdan Olteanu a și făcut greșeala să anunțe el, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, cu două zile înainte, cine va fi noul guvernator al Deltei Dunării. N-a anunțat-o Executivul, n-a anunțat-o Tăriceanu, deci ceva e în neregulă. (…) Ce treabă avea președintele Camerei Deputaților să anunțe cu două zile înainte de numire că Liviu Mihaiu va deveni guvernatorul Deltei?”, a adăugat Băsescu.

“DNA n-a mai avut nevoie de suport popular”

Fostul șef al statului a mai afirmat că are convingerea că în acest caz Direcția Națională Anticorupție (DNA) n-a mai avut nevoie de suport popular, pentru că este “cu temele foarte bine făcute”.

“După liniștea cu care DNA a dat drumul la acest caz și la măsurile împotriva domnului Olteanu, părerea mea este că DNA n-a avut nevoie de suport public și de spectacol, pentru că e sigur pe el. Nu am dubii aici (…) Una este când un om dă bani la partid și spune: ‘Vreau să dau bani la partid, dar nu vreau să mă scrieți acolo, că nu vreau să apar în Monitorul Oficial’. Că îi ia partidul sau nu-i ia, e o altă chestiune. Dar aici este vorba de numirea, de condiționarea banilor de numirea unui om, deci este mită”, a precizat Traian Băsescu.

“Banii s-au scos din Bulgaria, în trei tranșe de câte 300.000”

Întrebat dacă a primit informări pe vremea când era președinte în sensul acesta, Traian Băsescu a răspuns: “Am avut cunoștință despre banii care se scoteau din Bulgaria, că erau operațiuni care s-au raportat. Banii s-au scos din Bulgaria, în trei tranșe de câte 300.000 (…) Probabil instituțiile statului n-au acționat pentru că n-au știut pentru ce au fost. Au reușit să afle că s-au scos banii din Bulgaria, dar nu și ce s-a făcut cu ei. (…) Aici se pare că s-a cumpărat numirea lui Liviu Mihaiu, (…) s-a cumpărat postul de guvernator al Deltei. (…) Probabil în urma unui denunț acum procurorii au reușit să lege lucrurile”.

În referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a lui Bogdan Olteanu se arată că milionul de euro primit de Olteanu de la Vîntu a fost transferat dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei firme înregistrate în SUA și apoi retras în numerar în 3 zile consecutive.

Procurorii precizează că Olteanu urma, în schimbul banilor, să își exercite influența asupra prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu. El recunoaște că a discutat cu Tăriceanu despre numirea lui Mihaiu însă neagă că ar fi pretins și primit bani.

În referat se mai arată că Vîntu susține că Olteanu i-a cerut 2 milioane de euro, nu 1 milion. Olteanu s-a întâlnit cu Vîntu în deltă, pe o ambarcațiune a acestuia din urmă, care i-a pus la dispoziție un elicopter privat pentru a veni din București.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version