Bogdan Licu a devenit începând din 28 aprilie – prima zi de Paști – Procuror General interimar al României, după ce mandatul de 3 ani al lui Augustin Lazăr a expirat în 27 aprilie.

Decizia a fost luată de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), însă cu două condiții: funcția de interimar să fie ocupată “până la ocuparea funcției de Procuror General, prin numire, dar nu mai mult de 2 luni”. 

Amintim că procedura de numire a unui nou Procuror General al României a fost reluată de ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, după ce acesta i-a respins pe toți cei 4 candidați – printre care și Augustin Lazăr.

Însă cum președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcție a lui Toader – iar acesta a revenit în funcția de rector al Universității “Al. I. Cuza” din Iași, din care se suspendase în urmă cu 2 ani și două luni, când a fost numit ministru -, este greu de crezut că ministrul interimar, Ana Birchall, va continua procedura și nu va lăsa să o facă viitorul ministru al Justiției. 

Bogdan Licu este adjunctul Procurorului General începând din 30 decembrie 2016, în ciuda faptului că era acuzat că și-a plagiat teza de doctorat susținută la Academia SRI, sub coordonarea lui Gabriel Oprea. 

 

Acuzat de plagiat, Bogdan Licu a fost numit adjunct al Procurorului General

Jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne că Bogdan Licu a dat în judecată Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și Academia SRI, în tentativa de a opri procedurile de verificare a tezei sale, dar și Ministerul Educației, pentru a-l obliga să-i retragă titlul de doctor, la care vrea să renunțe benevol. În acest război juridic, Academia SRI a tergiversat procedurile de verificare a acuzațiilor de plagiat timp de trei ani și jumătate.

El a susținut că nu a plagiat, iar în martie 2016 a anunțat că renunță la titlul de doctor. Despre plagiat, Licu a declarat:

“Eu consider că nu am plagiat în acea teză de doctorat. Am fost întrebat de ce am cerut în luna martie renunţarea la titlul de doctor. În viaţa fiecăruia vine la un moment dat un moment de analiză asupra lucrurilor făcute sau nefăcute. Fiind pusă foarte intens această problemă în media despre lucrările de doctorat, mi-am revăzut şi eu lucrarea. Vă spun că nu am plagiat, asta este opinia mea, am specificat toţi autorii la subsol, nu există pagină fără notă de subsol. Din punct de vedere obiectiv, nu am niciun element din partea niciunei instituţii. Eu am spus, dacă s-a dovedit că am plagiat, îmi dau demisia din orice funcţie delegată, numită, am declarat asta”, a declarat Bogdan Licu, după avizul procurorilor din CSM.

Bogdan  Licu a fost membru al CSM în perioada 2006-2012, iar în timpul acestui mandat și-a susținut teza de doctorat (2011). După ce și-a încheiat mandatul la CSM, el a fost timp de un an, până în 2013, consilier al preşedintelui de atunci al CSM.

Bogdan Licu a fost prim-adjunct al Procurorului general Tiberiu Nițu în perioada 2013 – 2016. Totodată, el a asigurat interimatul la conducerea Parchetului General și în 2016, după demisia lui Tiberiu Niţu, acuzat de DNA că a folosit ilegal coloana oficială pusă la dispoziție de Poliția Română.

Procurorul General interimar solicită oficial redeschiderea Dosarului Revoluţiei

Mai amintim că Bogdan Licu este cel care a solicitat redeschiderea Dosarului Revoluţiei, la 6 luni de la clasarea cauzei și cu puțin timp înainte ca judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) să decidă exact acest lucru.

Redeschiderea dosarului a fost solicitată atât de Asociația 21 Decembrie 1989, cât și în nume propriu, de 177  de membri ai asociației – răniți sau urmași ai celor uciși.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version