Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-au condamnat miercuri la câte 5 ani de închisoare pe Zoltan Szocs și Istvan Attila Beke, cetățeni de etnie maghiară.

Istvan Beke

Cei doi erau membrii grupării Mișcarea de Tineret 64 de Comitate și au ajuns în atenția oamenilor legii după ce au fost surprinși când plănuiau să organizeze un atac terorist îm 2105, de Ziua Națională a României.

Szocs și Beke plănuiau să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc, în timpul evenimentelor programate de Ziua Națională a României tocmai pentru a produce mai multe victime printre etnicii români.

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au acceptat solicitarea procurorilor de a schimba încadrarea din tentativă de atentat împotriva unei colectivități în comiterea de acte de terorism.

Așa s-a ajuns la condamnările de câte 5 ani de închisoare, urmând ca din perioada respectivă să se scadă cele 6 luni petrecute de Szocs și Beke în arest preventiv și arest la domiciliu.

Vă reamintim că, conform procurorilor DIICOT, ‘în calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să îl detoneze în public.

Pe parcursul respectivei întâlniri s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care ar face să se aprindă cel puţin 3-4 petarde simultan şi că mai trebuie doar o baterie. Dispozitivul urma să fie detonat de la distanţă, prin intermediul unui telefon mobil.

Ca loc de amplasare a dispozitivului a fost propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, unul dintre participanţii la întâlnire propunând ca acesta să fie aşezat într-un coş de gunoi din centrul localităţii, situat pe traseul de deplasare a paradei militare.

S-a descoperit că Beke Istvan Attila este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul în Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, şi că folosea un teren situat pe raza localităţii Estelnic, unde are amenajat un poligon de airsoft.

La percheziţiile efectuate la reşedinţele lui Beke Istvan, s-au găsit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucăţi achiziţionate cu încălcarea legii; materii explozive – clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V, etc.’

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version