Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Florin Cîțu a demisionat de la șefia Senatului după ce PNL a decis să-l dea afară/ Alina Gorghiu preia interimarul în perioada vacanței parlamentare / Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este supus votului Camerei Deputaților la moțiunea simplă /

Breaking News:
Cei doi judecători care trebuie să dea sentința definitivă în dosarul Colectiv au opinii divergente în privința săvârșirii cu intenție sau nu a faptelor, de către Piedone și ceilalți inculpați. Așa că și-au mai luat termen de gândire până pe 22 septembrie...

Completul de la CAB s-a sucit: Dosarul Colectiv nu va mai fi disjuns, dar i s-a dat termen abia peste 3 luni

Cei doi judecători din completul de la Curtea de Apel București (CAB) s-a sucit în privința Dosarului Colectiv, care nu va mai fi disjuns, astfel că va trebui să dea sentința definitivă pentru toți inculpații, dar a stabilit următorul termen abia peste trei luni, pe 22 septembrie.

Decizia a fost luată miercuri, de judecătorii Adina Preotria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan, în urma valului de critici din spațiul public, după ce dosarul fusese disjuns de către cei doi magistrați, în urmă cu două zile.

Lumânări și flori în memoria victimelor din Colectiv

Concret, luni, la termenul la care trebuiau prezentate concluziile finale după judecarea în apelului la sentința de condamnare din decembrie 2019 pronunțată de instanța de fond – Tribunalul București -, judecătorii Dumitrache și Iugan au decis disjungerea părții din dosar instrumentată de DNA.

Această parte din dosar îi are inculpați pe primarul Cristian Popescu Piedone – care a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, la prima instanță – funcţionari din primărie şi cei doi pompieri.

Totodată, instanța CAB a stabilit termenul de 22 septembrie pentru continuarea judecătii.

Motivul: există divergențe între cei doi magistrați, și anume dacă faptele au fost comise cu intenție sau nu. Pe acest aspect nu s-a pronunțat, luni, completul, și a decis să-și mai ia termen de gândire 3 luni, până pe 22 septembrie.

În loc de sentința definitivă, dosarul „Colectiv” se împarte în două. Piedone, judecat abia în septembrie

În schimb, pentru restul dosarului, termenul a fost dat peste o zi, adică marți, când judecătoarea Dumitrache a făcut o criză de nervi, după ce a văzut-o în sală pe procuroarea de ședință a DNA.

Pe judecătoarea din procesul Colectiv au lăsat-o nervii: „Ați înnebunit sau ce? Am și eu limitele mele!”

Așadar, în loc ca dezbaterile finale să se încheie miercuri, aşa cum se stabilise iniţial, procesul a fost amânat pentru la toamnă.

Supravieţuitori ai incendiului din Colectiv şi rude ale victimelor au reclamat, într-o scrisoare deschisă, decizia instanţei de a discuta schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor, susţinând că aceasta ar duce la pedepse „mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”.

Potrivit documentelor instanţei, au fost puse în discuţie, din oficiu, următoarele schimbări ale încadrărilor juridice:

* pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea, Antonina Radu şi George Petrică Matei – înlăturarea articolului 309 Cod penal, respectiv consecinţele deosebit de grave;

* pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea şi Sandra Ramona Moţoc va fi pusă în discuţie forma de vinovăţie, intenţia sau culpa, mai exact dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu. În situaţia în care se va aprecia că este abuz în serviciu, se va pune în discuţie ca pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpaţilor Cristian Popescu-Piedone şi Aurelia Iofciu să se aibă în vedere forma continuată, iar nu concursul de infracţiuni;

* în ceea ce priveşte înlăturarea articolului 309 Cod penal, Curtea pune în vedere ca dezbaterile să vizeze şi împrejurarea dacă infracţiunile de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu pot produce, ca şi consecinţe, vătămarea corporală sau moartea unor persoane sau care sunt consecinţele pe care le pot produce acest tip de infracţiuni, ca urmare imediată.

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori. 

21 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv