Miliardarul israelian Beny Steinmetz, condamnat definitiv anul trecut în România la 5 ani închisoare în dosarul Ferma Băneasa, a fost reţinut în luna noiembrie la Atena, însă o instanţă locală l-a eliberat, el având interdicţia de a părăsi teritoriul Republicii Elene.

Ministerul român al Justiţiei a precizat, miercuri, că mandatul european de arestare emis pe numele lui Beny Steinmetz a fost trimis autorităţilor din Grecia.

„Omul de afaceri Beny Steinmetz a fost reţinut în data de 24 noiembrie 2021, pentru 24 de ore, pe teritoriul Republicii Elene. Acesta a fost prezentat instanţei locale, care a dispus control judiciar cu interzicerea părăsirii teritoriului grec. Informată fiind de această împrejurare, Curtea de Apel Braşov a trimis autorităţilor elene mandatul european de arestare emis în baza mandatului de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare la care a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mandatul European de Arestare (MEA) a fost trimis tradus în limba greacă însoţit de documentele suport, de asemenea traduse. În acest moment, procedura este în curs. Totodată, precizăm că procedurile în speţă se desfăşoară prin contact direct între autorităţile judiciare române şi elene în baza reglementărilor referitoare la mandatul european de arestare. În măsura în care Ministerului Justiţiei i se va solicita asistenţă, este gata să ajute în limita competenţelor legale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

În decembrie 2020, Beny Steinmetz a fost condamnat definitiv la 5 ani închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa și a 47 de hectare din pădurea Snagov, cu un prejudiciu de 145,5 milioane de euro.

Alături de el au fost condamnați la închisoare cu executare un alt afacerist israelian, Tal Silberstein (5 ani), afaceristul Remus Truică (7 ani), Paul al României (3 ani şi 4 luni), jurnalistul Dan Andronic (3 ani de închisoare cu suspendare).

În același dosar, Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat:

Tăriceanu, achitat și de completul de 5 judecători de la ÎCCJ!

Paul al României a fugit din ţară înainte de pronunţarea sentinţei, iar pe numele afaceriştilor Tal Silberstein şi Beny Steinmetz au fost emise mandate europene de arestare.

Beny Steinmetz mai are o condamnare de 5 ani închisoare cu executare, aplicată în luna ianuarie de un tribunal din Elveţia, el fiind găsit vinovat că a mituit funcţionari publici pentru a obţine licenţe de minerit în Guineea.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version