Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ, joi seară, după 7 ore de dezbateri aprinse, pe proiectul de lege privind desființarea Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Avizul este consultativ. Proiectul de lege va merge în Parlament, pentru adoptare.

Adina Florea procuror SIIJ

În ciuda activității slabe a acestei structuri de parchet – fiind discutat și raportul de activitate a SIIJ pe anul 2020 -, au votat „pro” doar 8 membri ai CSM, iar 11 s-au pronunțat împotrivă. 

Din totalul de 7 procurori ai Secției speciale, numai Adina Florea a reușit, în 2020, să trimită în instanță doar  2 dosare, amândouă avându-l ca inculpat pe fostul procuror pe Mircea Negulescu de la DNA Ploiești, acuzat de „represiune nedreaptă” față de fostul deputat PSD Vlad Cosma. În 550 de cauze a fost dată soluție de clasare.

Adina Florea l-a trimis în judecată pe Negulescu, pentru „represiune nedreaptă” asupra lui Cosma

Download (PDF, Unknown)

La ședința care s-a încheiat la ora 18.45 a participat și ministrul Justiției, Stelian Ion, care s-a declarat „total nemulțumit” de activitatea SIIJ.

„Observăm că au în jur de 2 rechizitorii pe an, niciunul pe fapte de corupție, nu am văzut raport de cheltuieli pentru anul 2020, e croită greșit această secție, nu avea cum să funcționeze”, a spus ministrul.

Victor Alistar, membru CSM din parte societății civile, s-a grăbit să anunțe la Antena 3 rezultatul votului din CSM a- evident, el votâd negativ.

„Este a doua oară când se dă aviz negativ. Votul a fost clar, 11 la 8. Este de reținut că acest aviz nu este unul obligatoriu formal. Însă în chestiuni care privesc independența justiției, legiuitorul ar trebui să țină seama de el”, a spus Alistar.

Proiectul de desființare a SIIJ a fost transmis de ministrul Justiției Stelian Ion pe baza proiectului făcut în mandatul lui Cătălin Predoiu, din care au fost eliminate articolele care se refereau la „super-imunităţile” judecătorilor şi procurorilor.

În proiectul de lege inițial era prevăzut ca începerea urmăririi penale a magistraților să fie condiționată de avizul procurorului general, iar procurorii și judecătorii să fie trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM, aceste prevederi fiind eliminate prin proiectul actual.

SIIJ a explicat activitate redusă invocând motive precum personalul insuficient- doar 7 procurori, pe o schemă de 15, pandemia de COVID 19 și atacurile din partea unor politicieni.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version