Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat doleanțele avocaților și cere instanțelor să limiteze activitatea de judecată, în perioada 13 martie – 4 mai, strict la soluționarea unor cauze cu titlu excepțional – adică a căror amânare afecează drepturi și libertăți fundamentale sau pun în grav pericol ordinea publică sau singuranța cetățenilor.

Uniunea Națională a Barourilor din România a solicitat, într-o adresă transmisă CSM, ca toate instanțele din România să preschimbe din oficiu termenele acordate în luna martie pentru toate cauzele și fixarea primului termen în aprilie, cu excepția cauzelor urgente în materie civilă și a măsurilor preventive în materie penală.

Dar cum în 19 aprilie este Paștele, cu zile libere, Secția pentru judecători a CSM a decis să fie mai generoasă, extinzând termenul până în data de 4 mai – adică peste aproape două luni. 

Iată decizia de joi:

”Solicită instanțelor de judecată adoptarea unor măsuri urgente pentru a elimina orice aglomerare de persoane în incinta și în perimetrul de activitate al instanțelor, precum și limitarea la maximum posibil a deplasării tuturor participanților la activităților judiciare, sens în care desfășurarea activității în instanțele judecătorești, până la data de 4.05.2020 inclusiv, va avea în vedere următoarele repere.

Activitatea de judecată în perioada 13.03.2020 – 04.05.2020 va fi limitată strict la soluționarea unor cauze cu titlu excepțional, doar în măsura în care dispozițiile de amânare ar fi de natură să aducă atingere unor drepturi și libertăți fundamentale sau să pună în grav pericol ordinea publică sau singuranța cetățenilor. În cauzele aflate pe rol în perioada menționată, se vor fixa ore pentru fiecare cauză în parte. La fixarea orelor se va ține seama de necesitatea alocării unei perioade suficiente pentru igienizarea și aerisirea sălilor de judecată.”

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version