Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dat, miercuri, decizia definitivă în celebrul dosar “Șantajul”.

Sorin Alexandrescu, fostul director al Antena TV Grup, a luat 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de șantaj. Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, a luat un an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la șantaj. Dan Voiculescu, fostul patron al Antena TV Group, a fost achitat pentru acuzația de complicitate la șantaj.

În acest dosar, șefii companiei Antena TV Group, respectiv patronul Dan Voiculescu, fiica acestuia, Camelia Voiculescu, și directorul Sorin Alexandrescu, erau acuzați că “în perioada 16 aprilie – 21 mai 2013, au exercitat în mod repetat și gradual acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, administratorul firmei RCS&RDS, amenințându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupție, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat”.

Anchetatorii au precizat că “actele de constrângere, prin amenințare, s-au exercitat în mai multe feluri: verbal, prin afirmații legate de perspectiva declanșării unui scandal mediatic; prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată (realizat din dispoziția inculpaților Camelia Voiculescu și Sorin Alexandrescu în 8 mai și difuzat în perioada 9 — 30 mai cu o frecvență de 5 ori pe zi — în total de 401 ori, de toate posturile TV aparținând SC Antena TV Group și Antena 3); prin înscrisuri având caracter de somație, emise de către Intact Publishing, semnate de George Daniel Matiescu, în calitate de director general, și trimise către partea vătămată și către alte persoane, prin care, sub pretextul desfășurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relații privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului.

În plus, Sorin Alexandrescu, cu ocazia mai multor întâlniri, i-a reamintit lui Bendei că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa și, implicit, activitatea pe care o desfășoară este semnarea unui contract cu Antena TV Group, în condițiile impuse”.

Inițial, Camelia Voiculescu luase 2 ani de închisoare cu suspendare în acest dosar, Dan Voiculescu primise și el 2 ani de închisoare, iar Sorin Alexandrescu primise 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au cerut pedepse maxime pentru cei trei inculpați, respectiv 9 ani și 4 luni pentru Alexandrescu, minim 7 ani de închisoare pentru Dan Voiculescu și 4 ani de închisoare cu executare pentru Camelia Voiculescu.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version