Procurorii DNA Timișoara au declanșat urmărirea penală față de fostul ministru PSD Adrian Chesnoiu, acuzat că a măsluit concursuri de angajare în Ministerul Agriculturii pe care îl conducea. Plenul Camerei Deputaților i-a ridicat acestuia imunitatea parlamentară, săptămâna trecută. 

Chesnoiu a fost citat la DNA Timișoara, unde anchetatorii i-au adus la cunostinţă învinuirile:

– instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Chesnoiu a venit însoțit de avocat și și-a rezervat dreptul la tăcere în fața procurilor, refuzând totodată să dea vreo declaraţie jurnaliştilor.

„Nu fac niciun fel de declaraţie decât la finalizarea verificărilor. V-am spus că nu sunt adeptul unei justiţii la televizor , că aşa-i normalitatea. M-am pus la dispoziţia procurorilor, când se va finaliza totul o să fac declaraţii”, a spus el, la intrarea la DNA.

În ordonanța procurorilor se arată următoarele:

„În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version