Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: Curtea de Apel București decide dacă va fi redeschis dosarul „10 August” / POLITICĂ: Orban anunță prelungirea, „cel mai probabil”, a stării de alertă / Va fi a 4-a lună de atfel de restricții, după cele 2 luni de stare de urgență /  ANM: Cod Galben de ploi torențiale, până luni seară /

 

Breaking News:
 
Probleme pentru Elena Udrea!

DNA: Radu Budeanu a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției în dosarul Hidroelectrica

Radu Budeanu, patronul unui grup de presă din care face parte şi Cancan, a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul Hidroelectrica, în care este acuzat că a intermediat o mită de 5 milioane dolari pentru Elena Udrea, care a primit șpaga pe vremea când era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, în Guvernul Boc.

„Procurorii anticorupţie au dispus sesizarea Tribunalului Bucureşti, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului Radu Budeanu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă”, informează, luni, DNA.

În prezenţa avocatului ales, Radu Budeanu a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia – 2 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani luni, precizează DNA, într-un comunicat de presă.

„În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în vara – toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată promisiunea unui om de afaceri (Bogdan Buzăianu – n.r.) de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-şi exercite influenţa în vederea menţinerii, în parametrii deja negociaţi (preţ şi cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA”, arată DNA.

În acelaşi context, în perioada noiembrie 2011 – februarie 2012, Radu Budeanu, printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusă la dispoziţie de omul de afaceri.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, a fost trimis la Tribunalul Bucureşti, conform DNA.

Dosar trimis în judecată în urmă cu 3 ani

În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA, în decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar jurnalistul Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.

Faţă de inculpatul Radu Ioan Budeanu, s-au continuat cercetările, timp de aproape 3 ani, într-un dosar distinct. 

Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

CAB începe judecarea dosarului Hidroelectrica, cu Udrea și Andronic inculpați

„Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii”, susţineau procurorii.

Anchetatorii mai arătau că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media, Udrea a preluat această creanţă de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe. 

44 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv