Ministrul Justiției și apărătorul penalilor și condamnaților, Tudorel Toader a anunțat că va sabota numirea în funcția de procuror-șef al Parchetului European a Laurei Codruța Kovesi, pe care a reușit să o revoce de la șefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în urmă cu 6 luni.

Astfel, Toader a anunțat  că îi va informa pe miniştrii de Justiţie din UE despre „abuzurile” comise de fosta şefă DNA, care  a fost selectată însă prima pe lista scurtă pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European.

“Cred că membrii Comisiei de selecție nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetățenilor, în detrimentul statului de drept. În Franța sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi și vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniștrilor de justiție din statele membre ale UE, mâine dimineață voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcție, fiecărui ministru de justiție”, a declarat ministrul  Toader, pentru știripesurse.ro.

Laura Codruța Kovesi este urmată pe lista scurtă pentru postul de procuror-șef european de Jean – Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Download (PDF, Unknown)

Comitetul de selecție a trimis lista scurtă de trei nume la Parlamentul European și Consiliul UE. Din lista scurtă va fi ales de Parlamentul European câștigătorul competiției.

Este de așteptat ca europarlamentarii români ai PSD și ALDE să voteze împotriva lui Kovesi, dar aceasta nu mai este o noutate.

Înființat în 2017, Parchetul European va investiga infracțiunile care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro. Kovesi n-a putut fi contactată până la momentul publicării acestui articol.

În prezent se desfășoară selecția pentru funcția de procuror-șef, iar apoi va începeprocedura de selecție a procurorilor europeni. Termenul limită până la care statele membre trebuie să finalizeze procedurile de selecție a procurorilor europeni este martie 2019.

Ministrul Tudorel Toader a declarat în iulie 2018, despre o eventuală candidatură a fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror la Parchetul European:

„De principiu (…) nu pot recompensa pe cineva pentru greşelile pe care le-a făcut, cu speranţa că pe viitor nu le va mai repeta. (…) Categori, nu poate fi scoasă automat din această cursă, după cum nimeni nu poate fi introdus din oficiu de drept în această competiţie. Rămâne o competiţie deschisă”.

 

Parchetul European va fi o instituție independentă și descentralizată a Uniunii Europene, care va avea competența de a cerceta, urmări penal și trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.

Parchetul European va funcționa ca un birou unic pentru toate statele membre participante.

Procurorii Parchetului European vor efectua investigații în toate statele membre participante într-un mod coordonat, vor face rapid schimb de informații și își vor uni eforturile pentru a asigura coordonarea anchetelor, înghețarea rapidă sau punerea sub sechestru a bunurilor și vor solicita, când va fi cazul, arestarea persoanelor suspecte de comiterea de infracțiuni, toate acestea în cadrul unei strategii europene comune în materie de cercetare și de urmărire penală.

Parchetul European va fi construit pe două niveluri: unul central și unul național. Nivelul central va consta din procurorul-șef european, 21 de procurori europeni (câte unul pentru fiecare stat membru participant), din care doi vor fi adjuncți ai procurorului-șef european, directorul administrativ și personal tehnic și de investigație. Nivelul descentralizat va consta din procurori europeni delegați care se vor afla în statele membre participante. Investigațiile și urmăririle penale efectuate la nivel național vor fi supravegheate de la nivel central.

Procurorul-șef european și procurorii europeni sunt selectați de către un comitet de selecție, care întocmește o listă restrânsă de candidați pentru postul de procuror-șef european și de evaluare a calificărilor candidaților la procurorii europeni, înainte de numirea acestora de către Consiliu.

Douăsprezece persoane vor fac parte din acest comitet de selecție.

Parchetul European va avea sediul la Luxemburg.

 

Detalii despre Parchetul European

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version