După doi ani de la începerea urmăririi penale a 9 foști miniștri din dosarul Microsoft (Alexandru Athanasiu, Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu (Miki Șpagă), Dan Nica, Adriana Ţicău, Daniel Funeriu şi Gabriel Sandu), DNA șterge acuzațiile de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani pentru 3 dintre ei: Dan Nica, Alexandru Athanasiu și Adriana Țicău (toți PSD-iști), care rămân numai cu abuz în serviciu.

Dan Nica UE

Iar cum nu mai este valabil avizul dat de fostul președinte Traian Băsescu în toamna lui 2014 pentru toate cele 4 infracțiuni (în cazul lui Athanasiu și Țicău, deoarece Nica era europarlamentar iar avizul s-a cerut de la Parlamentul European), procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi îi cere astăzi actualului șef al statului, Klaus Iohannis, un aviz nou, pentru singura infracțiune rămasă cu probe.

Iată precizările DNA:

În completarea comunicatelor nr. 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014 (în care cei trei erau acuzați de toate cele 4 infracțiuni enumerate mai sus – n.r.) , nr. 1428/VIII/3 din 21 noiembrie 2016 (în care este anunțată cercetarea sub control judiciar a denunțătorului care scăpase inițial – Claudiu Florică, fostul șef al Fujitsu Siemens Computers GmbH, și foștii șefi ai Microsoft românia Ovidiu Artopolescu și Silviu Hotăran – n.r.) și nr. 1430/VIII/3 din 21 noiembrie 2016 (în care Kovesi cere aviz de la Senat pentru începerea urmăririi penale a lui Eugen Bejinariu – n.r.), (…) procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unor persoane care au deținut calitatea de membri ai Guvernului, respectiv:

  • NICA DAN, ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației în perioada 2000 – iulie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
  • ȚICĂU SILVIA ADRIANA, secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2003 – iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie – decembrie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • ATHANASIU ALEXANDRU, ministru al educației și cercetării în perioada 2003-2005, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.

DNA arată care sunt faptele celor 3:

Dan Nica: “În calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 și nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft”.

“În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”.

adriana ticau

Adriana Țicău: “În calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, cu încălcarea privind Statutul funcționarilor publici și privind achizițiile publice, a efectuat următoarele activități:

– a determinat încheierea contractului cadru de licențiere Microsoft în condiții defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern nr. 1473/11.12.2003,

– a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

În această modalitate, Țicău Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”.

athanasiu dna

Alexandru Athanasiu: “în calitate de ministru al educației și cercetării,  cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat”.

“În această modalitate Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH, mai precizează DNA.

Athanasiu a anunțat încă de acum două zile, după audierea la DNA, că procurorii i-au lăsat numai acuzația de abuz în serviciu, după ce în urmă cu 2 ani aceștia declanșaseră cercetările și pentru luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

El s-a arătat însă revoltat pe denunțători, spunând că “nu e normal ca cei care au furat din banul public enorm să râdă de fraieri ca mine care pe bună dreptate trebuie să dea acum explicaţii”.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și volumele (28) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version