După percheziții de dimineață și mai multe ore de audiere la DNA Suceava, fostul președinte al CJ Botoșani, Florin Țurcanu, a fost reținut de procurorii anticorupție, sub acuzația că a pretins și primit mită de la un afacerist – urmărit penal și el – pentru a-și trafica influența pe lângă primari din județ, ca să-i încredințeze direct contracte și să-i efectueze cu celeritate plățile.

Florin-Turcanu
sursă foto wwwbotosaninecenzuratro

Turcanu a fost dus în arestul Poliției iar miercuri va fi prezentat Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, sub acuzația de trafic de influență în formă continuată.

Omul de afaceri Marcel Bîrsan, acuzat de cumpărare de influență – în formă continuată -, a scăpat liber, semn că l-a denunțat pe Țurcanu.

Șpagă în construirea și dotarea cu echipalente electrocasnice a unei case

În ordonanța de reținere, procurorii îl acuză pe Florin Țurcanu că în perioada iunie 2013 – septembrie 2014, pe vremea când era președinte al CJ Botoșani, a pretins și primit sume de bani sau foloase materiale reprezentând contravaloarea lucrărilor de construire și amenajare a unei case declarate ca fiind proprietatea unei rude a sa.

”Cheltuielilor respective, în cuantum de 272.906,16 lei, li se adaugă și cele privind achiziționarea unor aparate și bunuri de uz casnic”, precizează DNA.

Procurorii susțin că banii și foloasele materiale provin de la omul de afaceri Marcel Bîrsan, administrator în drept sau în fapt al firmelor Cornell S Floor SRL, Omniutil SRL și Tino Unitrans SRL.

Acesta ar fi construit casa, beciul, gardul, fosa septică, rețeaua de apă și canalizare și a executat lucrări de finisaje, instalații electrice, instalații sanitare, instalații termice, inclusiv achiziționarea unor aparate electrocasnice, precum televizor sau frigider, dar și perdele și o canapea.

…pentru contracte cu dedicație

În schimbul execuției lucrărilor respective, inculpatul Țurcanu Florin i-a promis omului de afaceri că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiași județ, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredințare directă, a 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, către firmele administrate de inculpatul Bîrsan Vasile Marcel, lucru care s-a și întâmplat ulterior”, precizează anchetatorii.

În același context, inculpatul Țurcanu Florin i-a mai promis inculpatului Bîrsan Vasile Marcel că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul CJ Botoșani, cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina pe aceștia să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câștigarea unor licitații publice privind contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local”, mai arată DNA.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version