Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunţă, vineri, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ion Krech, fost director delegat al Direcţiei Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului Justiţiei.

sursă foto: ziarulincomod.ro
sursă foto: ziarulincomod.ro

Krech este acuzat de luare de mită şi de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Krech este trimis în judecată în dosarul în care Relu Fenechiu a recunoscut că a comis infracţiuni de trafic de influenţă şi spălare de bani şi a încheiat un acord de recunoaştere cu procurorii DNA, acord ce i-a adus o pedeapsă de 3 ani şi 10 luni de închisoare.

Conform procurorilor DNA, “în perioada 2012-2015, inculpatul Krech Ion, în calitate de director delegat al Direcţiei Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului de Justiţie, manager a două proiecte de informatizare finanţate din fonduri nerambursabile derulate de minister şi preşedinte al comisiilor de evaluare şi licitaţie, a pretins şi a primit, prin intermediul a două persoane, de la reprezentanţii unor firme de software, în tranşe, suma totală de 274.000 euro.

În acelaşi context, inculpatul a acceptat şi promisiunea făcută de trei persoane privind sprijinul în obţinerea unei funcţii de conducere în cadrul unei instituţii publice (titular al postului de director Direcţie IT în cadrul Ministerului de Justiţie).

Aceste foloase au fost pretinse şi primite pentru ca inculpatul Krech Ion, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să sprijine firmele respective în câştigarea licitaţiilor pentru atribuirea şi realizarea proiectelor de informatizare derulate de Ministerul Justiţiei, în valoare totală de 29.606.559 lei fără TVA.

Spre exemplu, cu câteva luni înainte de publicarea oficială, inculpatul Krech Ion a remis reprezentanţilor uneia dintre firmele de software caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul Justiţiei. În acelaşi sens, inculpatul a mai conceput şi redactat împreună cu reprezentanţii firmei respective documentele aferente licitaţiei, inserând în cuprinsul lor cerinţe menite a-i favoriza pe aceştia din urmă.

De asemenea, pe parcursul derulării procedurilor, inculpatul Krech Ion a întocmit mai multe documente false, respectiv:

– rapoartele procedurilor pentru ambele proiecte,

– declaraţiile de imparţialitate şi confidenţialitate pe propria răspundere (în care a declarat în mod nereal că nu are legătură cu niciunul dintre participanţii la procedura de licitaţie, deşi pretinsese şi primise de la aceştia sume de bani cu titlu de mită),

– un proces verbal de recepţie cantitativă şi calitativă întocmit formal pentru crearea aparenţei efectuării plăţii în condiţii de legalitate, deoarece echipamentele hardware nu au fost livrate”.

Dosarul lui Krech va fi judecat de magistraţii de la Tribunalul Bucureşti.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version