Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis marţi, definitiv, ca Roberto Ababei, fost director adjunct al Poliţiei Capitalei, să fie condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

Roberto-Ştefan Ababei

Ababei a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, respectiv că a primit 13.000 de euro de la doi afacerişti pentru a interveni pe lângă factori de decizie şi a le obţine acestora decizii favorabile într-un dosar de evaziune fiscală.

Conform procurorilor DNA, care au instrumentat dosarul, “în perioada 14 iulie — 6 august 2015, Roberto Ababei, în calitate de director general adjunct al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti, în mod direct şi pentru sine, a primit de la Eduard Alexandru Zamă şi Dan Mihai Pencea, în calitate de administratori ai unei societăţi comerciale, suma totală de 13.000 de euro (în două tranşe — 10.000, respectiv 3.000 de euro) şi produse alimentare (în valoare totală de 820 lei), lăsându-i pe aceştia să creadă că are influenţă asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracţiuni de evaziune fiscală, săvârşite de oamenii de afaceri, în legătură cu activitatea firmei pe care o administrau”.

În plus, Ababei a lăsat să se înţeleagă că “are influenţă şi asupra unei persoane cu funcţie de conducere din cadrul Poliţiei Capitalei, care conduce, îndrumă şi controlează activitatea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice. El le-a promis oamenilor de afaceri că îi va determina pe anchetatori să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze în mod necorespunzător, favorabil celor doi administratori, activităţile cu privire la infracţiunile faţă de care se desfăşurau cercetări”.

Eduard Alexandru Zamă şi Dan Mihai Pencea, cei doi cumpărători de influenţă, au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare cu suspendare, Zamă fiind obligat să efectueze 100 de zile de muncă în folosul comunităţii la Arhiepiscopia Bucureştilor sau la Administraţia Cimitirelor.

În plus, magistraţii au decis să recupereze de la Ababei 24.800 de lei, 3.795 de euro şi 320 de lire sterline.

Iniţial, Ababei fusese condamnat de magistraţii de la Tribunalul Bucureşti la 3 ani de închisoare cu suspendare, dar judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis recursul procurorilor DNA şi l-au aruncat pe fostul şef al Poliţiei Capitalei după gratii.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version