Ana-Maria Pătru, fosta șefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a fost achitată, luni, în primă instanță, de un complet al Tribunalului București, în dosarul în care este acuzată, de procurorii anticorupție, că a primit 275.000 euro de la o firmă – bani cu care și-a cumpărat vilă în București -, pentru a-i asigura câştigarea unor contracte din bani publici.

 
Totodată, instanţa a mai dispus ridicarea sechestrului pus de DNA Ploiești pe averea Anei-Maria Pătru.
 
Sentința poate fi atacată cu apel de DNA.
 
Ana-Maria Pătru a fost trimisă în judecată de DNA în anul 2016, pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor.
 
Potrivit DNA, în perioada aprilie – iunie 2008, ea a pretins, iar în 2009 a şi primit de la Irina Socol (fosta șefă a SIVECO), care a denunțat-o, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui imobil situat în Bucureşti.
 
“În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat. În 2009, inculpata Pătru a disimulat provenienţa sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlată de Ana-Maria Pătru, prin soţul ei”, susţineau procurorii.
 
DNA mai susținea că, în anul 2011, Ana-Maria Pătru a pretins de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi contravaloarea unui autovehicul de lux din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii încheiate de firmă cu AEP. De asemenea, ea a promis, conform sursei citate, că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.
 
“În 2011, în aceeaşi calitate, Pătru a pretins şi a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţie”, preciza DNA.
 
Anchetatorii au constatat că Pătru, cu banii proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă descrise, a achiziţionat un autovehicul de lux, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al bunului cumpărat, în acelaşi an, aceasta l-a înmatriculat pe numele unei alte persoane.

Iată comunicatul integral al DNA, la trimiterea în judecată a dosarului:

”În perioada aprilie – iunie 2008, inculpata Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente (A.E.P.) – funcție cu rang de secretar de stat – a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în mun. București. În schimb, aceasta a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu A.E.P., precum și că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.

În cursul anului 2009, inculpata Pătru Ana Maria a disimulat proveniența sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlata de Ana Maria Pătru prin soțul ei.

În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreședinte al A.E.P., inculpata Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanții aceleiași societăți comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susține derularea, în bune condiții, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu A.E.P. De asemenea, inculpata a promis că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.

În cursul anului 2011, în aceeași calitate de vicepreședinte al A.E.P, inculpata Pătru Ana Maria a pretins și a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenția Anei Maria Pătru.

Cu banii proveniți din cele două fapte de trafic de influență descrise anterior inculpata Pătru Ana Maria a achiziționat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar și beneficiarul real al bunului cumpărat, în același an, aceasta a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile aparținând inculpatei Pătru Ana Maria, până la concurența sumei de 275.000 euro sau echivalentul acesteia în lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză”.

Al doilea dosar, 

Ana-Maria Pătru mai este judecată într-un dosar, trimis în decembrie 2017, tot sub acuzațiile de trafic de influenâță și spălare de bani.
 
Ea ar fi pretins de la șefa SIVECO, în perioada aprilie – mai 2013, un milion de euro și a primit 600.000 de euro, susținând ca va interveni la directorul unei instituții să soluționeze în mod favorabil o investigație care privea firma de software.
 
Din șpăgile primite în 3 tranșe, fosta șefă a AEP și-a cumpărat, pe numele unor rude, un teren în Voluntari – unde și-a construit o casă – și un apartament în Constanța.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version