Fostei șefe a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătoarea Lia Savonea i se pregătește un post de conducere la Înalta curte de Casație și Justiție (ICCJ), după ce, în 2011, CSM i-a respins candidatura din motive de integritate, iar între timp a fost schimbat regulamentul, ca să poată candida, reclamă deputatul USR Mihai Badea,  fost președinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților.

Precizările deputatului Mihai Badea, care prezintă și un fragment din decizia CSM de respingere a candidaturii, în 2011:

„Fosta șefă a CSM, în prezent judecător la Curtea de Apel București, s-a înscris din nou la concursul de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce în 2011 CSM i-a respins candidatura din motive de integritate.Concursul este organizat conform unui regulament adoptat în 2021, când Lia Savonea era atotputernică în Secția pentru judecători a CSM.

Rezultatele le vom afla în luna martie 2023, dar există semnale din magistratură conform cărora numele câștigătorilor ar fi deja cunoscute. Mai mult decât atât, se spune că Lia Savonea și-ar fi asigurat funcția de președinte al Secției Penale a ICCJ, în locul fostului său coleg de complet, judecătorul Daniel Grădinaru, recent ales președinte al CSM.Noul CSM are datoria morală ca la acest concurs de promovare să fie respectate principiile transparenței și meritocrației, astfel încât la ICCJ să ajungă cei mai buni judecători din România. Vremea în care se promovau oameni apropiați de membrii CSM sau de diverse grupuri a apus.

Nu uitați ce scrie în Constituție: „Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege”, iar „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asigură interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti, potrivit competenţei sale.”Iată ce constatau membrii CSM pe 29 august 2011, când au respins candidatura Liei Savonea la ICCJ din motive de integritate:“Cu privire la componenta integrității, Plenul reține din fișa profesională că doamna judecător nu a fost sancționată disciplinar, nu s-a constatat încălcarea normelor Codului deontologic. Însă, în răspunsurile date pe această componentă, la întrebările membrilor Plenului, doamna judecător a fost fie neconvingătoare, fie răspunsurile sale nu au fost conforme cu o atitudine posibilă de integritate. De asemenea, la conturarea deciziei Plenului, membrii au ținut cont și de opinia exprimată de psiholog înainte de a proceda la deliberări.”

Deputatul Badea a transmis în 5 ianuarie, după preluarea mandatelor de către noii membri ai Consiliului și alegerea șefilor acestui for, că „noul CSM are datoria să îndrepte ororile și abuzurile comise de gruparea Savonea”.

Judecătorul ÎCCJ Daniel Grădinaru, noul șef al CSM. Horodniceanu (fost procuror-șef al DIICOT) este vicepreședinte

„Punct de cotitură în Justiția din România, judecătorii şi procurorii care au fost aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii îşi preiau  mandatele. 

După șase ani în care acestă instituție a fost controlată de așa-zisa tabără Lia Savonea, este momentul ca CSM să-și ducă la îndeplinire, în mod onest, principala sa misiune, cea de garant al independenței Justiției. Au fost șase ani grei pentru Justiție, în care Consiliul a abdicat de mai multe ori de la principiile sale, s-au făcut excluderi abuzive din magistratură, Inspecția Judiciară a fost folosită ca instrument de presiune asupra unor procurori și judecători, iar numirile la șefia unor instanțe sau parchete s-au făcut pe criterii de fidelitate față de o grupare sau alta din CSM. Aceste lucruri trebuie să înceteze!

Suntem într-un moment critic pentru întreaga magistratură, decimată de pensionări, sabotată de politicieni, și care a fost lăsată să lucreze cu legi goale de conținut. Noii membri CSM au datoria să înceapă o reformă reală, care să fie în slujba cetățenilor. Avem nevoie de magistrați tineri, curajoși, care să ocupe rapid posturile vacante, înainte ca sistemul judiciar să intre în colaps.Primele teste pe care le vor da noii membri CSM nu sunt ușoare: urmează avizele pentru numirile șefilor marilor parchete și primele promovări la Înalta Curte. 

Deciziile pe care le vor lua cele două secții din CSM, cea de procurori și cea de judecători, sunt importante și vor arăta în mod clar care este direcția noului Consiliu. Fără o justiție liberă și independentă nu se poate construi nimic trainic. 

Noul CSM va avea un aliat, în Comisia Juridică din Camera Deputaților, dacă vor veni cu propuneri concrete de reformă a sistemului judiciar”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version