Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis, joi, condamnarea la 3 ani de închisoare cu suspendare a fostului deputat PNL Mircea Roșca.

Roșca a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii de trafic de influență, dar achitat pentru comiterea unei alte infracțiuni de trafic de influență și pentru comiterea a patru infracțiuni de abuz în serviciu.

Decizia nu este una definitivă și poate fi contestată într-un interval de 10 zile. Este de așteptat ca ambele părți să recurgă la acest gest. Pe de o parte pentru că procurorii sunt de părere că pedeapsa este prea mică și îl vor pe Roșca după gratii. Deputatul vrea să fie achitat să primească o pedeapsă mai mică pentru că dacă rămâne prima decizie s-ar afla într-o perioadă de supraveghere de cinci ani în care, o dată la două luni, ar trebui să se prezinte la Serviciul de Probațiune Prahova.

De altfel, a plouat cu achitări în acest dosar, scăpând de belele, măcar pentru moment, Adrian Strâmbeanu (fost director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti), Simona David (director al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică a Persoanelor Adulte cu Handicap Călineşti – judeţul Prahova), Mariana Malea (responsabil cu achiziţiile publice în cadrul Centrului de Recuperare), Cristina Savu (fost director economic în cadrul RAAPPS Sinaia), Mihail Fâcă (fost administrator public al judeţului Prahova), Adrian Emanuil Semcu (fost vicepreşedinte al CJ Prahova) și Gabriela Cristina Şerbănoiu (fost şef al Serviciului Achiziţii Publice şi Contracte din cadrul Direcţiei Patrimoniu a CJ Prahova).

Au mai luat închisoare cu suspendare Adrian Rotilă (administrator al SC Adliv Termo SRL şi fost administrator al SC Stanevip SRL) – 2 ani; Marian Emanuel Rotaru (economist la Serviciul Achiziţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti) – un an şi 6 luni; Gabriel Stelian Popescu (consilier local al oraşului Azuga) – 2 ani şi 6 luni, Diana Camelia Dumbravă (fost secretar al oraşului Azuga) – 2 ani şi 6 luni.

Despre acest, procurorii Direcției Naționale Anticorupție propuneau, în noiembrie 2014, următorul scenariu:

“În cursul anului 2011, în calitate de vicepreședinte al organizației județene Prahova a unui partid politic, inculpatul Roșca Mircea a pretins de la un denunțător suma de 20.000 euro pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Popescu Gabriel Stelian și asupra celorlalți membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a înlesni dobândirea unor terenuri pe raza localității respective de către firma denunțătorului.

Din această sumă, inculpatul Roșca Mircea a primit efectiv 5.000 euro, prin intermediul inculpatului Popescu Gabriel Stelian, iar 11.000 euro au fost folosiți în interesul formațiunii politice pe care o conducea de la nivel județean.

Diferența de 4.000 euro a fost remisă de același inculpat secretarului Primăriei Azuga, Dumbravă Diana Camelia, în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu și care vizau desfășurarea propriu zisă a procedurii de achiziție publică și desemnarea câștigătoare a firmei denunțătorului.

În perioada 2011– 2014, inculpatul Roșca Mircea a intervenit pe lângă factorii de decizie din cadrul unor instituții publice din județul Prahova, (Consiliul Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare și Protocol Sinaia) asupra cărora avea influență prin prisma calităților pe care le-a deținut în mod succesiv la nivelul autorităților publice locale centrale și la nivel politic, în vederea atribuirii către societățile deținute de inculpatul Rotilă Adrian a unor contracte de achiziții publice.

În schimbul acestor „intervenții”, inculpatul Roșca Mircea a primit de la inculpatul Rotilă Adrian bani și alte foloase (suma de aproximativ 90.000 lei, construcții în valoare de 35.418, 39 lei și folosința unui autoturism marca Audi A8)”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version