Fostul premier PSD Adrian Năstase a fost reabilitat, marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție,  (ÎCCJ), după cele două condamnări la închisoare – de 2 ani, din care a executat doar 9 luni, respectiv de 4 ani, din care a executat 6 luni de detenție.

Iată minuta instanţei:

„Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (…) şi pedeapsa de 4 ani închisoare (…), pedepse ce au fost contopite prin sentinţa penală nr. 1385/08.05.2014 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014* (…) stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare (…) După rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare, se fac mențiuni despre aceasta pe hotărârile prin care s-a pronunțat condamnarea. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea cererii de reabilitare rămân în sarcina statului”.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată.
 
Conform articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare, în cazul unei persoane condamnate încetează decăderile, interdicţiile şi incapacităţile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.
 
Adrian Năstase a fost condamnat în 20 iunie 2012 la 2 ani de închisoare cu executare, pentru că a folosit în campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme are s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii.
 
A stat în închisoare din 26 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a fost eliberat condiţionat, după aproape 9 luni, prin decizia Tribunalului Bucureşti.
 
A doua condamnare, de 4 ani de închisoare, a fost pronunțată în 6 ianuarie 2014, în dosarul „Zambaccian” în care fostul premier a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj. Soția lui, Dana, a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare
 
Pedeapsa i-a fost contopită cu cea din primul dosar și a rezultat o condamnare de 4 ani și 6 luni de închisoare. În 23 iulie 2014, Năstase a fost eliberat condiționat.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version