Fostul șef al ANAF, Șerban Pop, eliberat din închisoare în 20 decembrie 2018, după ce condamnarea i-a fost suspendată – și, ulterior, anulată – în urma deciziei CCR care a declarat nelegală constituirea completurilor de 5 judecători, a fost trimis în judecată, miercuri, într-un nou dosar de corupție.

Șerban Pop fusese condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, după ce a primit mită 230.000 de euro de la afaceristul Horia Simu, pentru a interveni la șefa DIICOT de la acea vreme, Alina Bica, pentru a-l scăpa de un dosar penal.

În acest dosar, Alina Bica a fost achitată, dar Pop a fugit din țară înainte de condamnarea definitivă, el fiind dat în urmărire prin Interpol și prins, apoi extrădat.

Închisoare cu executare pentru Horia Simu și Șerban Pop

Acum, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Şerban Pop pentru luare de mită pe vremea când era vicepreşedinte al ANAF.

Concret, în perioada 31 ianuarie – 23 decembrie 2008, Şerban Pop ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro, din care ar fi primit 2.500.000 euro, în patru tranşe, în conturile unor companii offshore pe care le controla prin interpuşi.

“Banii ar fi fost primiţi de inculpat, în perioada 8 septembrie – 23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluţii fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacţie încheiată între compania omului de afaceri şi o societate de stat şi a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA”, explică anchetatorii.

Potrivit DNA, după primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasaţi de firma omului de afaceri ar fi fost transferaţi într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de acelaşi om de afaceri. “De acolo, 2.500.000 euro au fost transferaţi mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar”, menţionează procurorii.

“În vederea confiscării speciale a sumei reprezentând obiectul infracţiunii de luare de mită s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deţinute de inculpat, precum şi poprirea asupra sumelor de bani prezente şi viitoare aflate în conturile deschise pe numele inculpatului, până la concurenţa sumei de 2.500.000 euro”, informează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti cu solicitarea de menţinere a măsurilor asigurătorii.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version