Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău anunţă, marţi, trimiterea în judecată a unui număr record de 66 de inculpaţi în dosarul în care personaj principal este Viorel Andronic, fostul şef al Poliţiei Rutiere Piatra Neamţ.

judge

Andronic şi subalternii săi sunt acuzaţi că au pus la cale un sistem prin care obţineau şpăgi importante din semnalarea unor infracţiuni produse la regimul rutier.

Oficial, Viorel Andronic a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv fiind acuzat de comiterea a 11 infracţiuni de luare de mită în formă continuată.

Tot în stare de arest preventiv au fost trimişi în judecată foştii agenţi de poliţie Iulian Ciolpan (49 de infracţiuni de luare de mită, în formă continuată, 4 infracţiuni de fals intelectual, în formă continuată), Marius Laurenţiu Greaca (52 de infracţiuni de luare de mită, în formă continuată, două infracţiuni de dare de mită, în formă continuată, 4 infracţiuni de fals intelectual, în formă continuată), Bogdan Eugen Miziligeanu (30 de infracţiuni de luare de mită, în formă continuată), Loredan Dragomir Covăşan (23 de infracţiuni de luare de mită, în formă continuată, două infracţiuni de fals intelectual), Constantin Neamţu (31 de infracţiuni de luare de mită, în formă continuată, două infracţiuni de dare de mită, în formă continuată) şi Ionuţ Alexandru Berbec (18 infracţiuni de luare de mită, în formă continuată, 4 infracţiuni de fals intelectual).

Alţi foşti agenţi de poliţie au fost trimişi în judecată sub control judiciar. Este vorba despre Ioan Alexandru Găluşcă, Ioan Inimosu Botcă, Marius Ioan Munteanu, Ionuţ Popescu, Vasile Lucian Chifu şi Ovidiu Adrian Zaharia.

Aceştia sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată, în total 18 acte materiale.

Alte 53 de persoane au fost trimise în judecată în stare de libertate, fiind acuzate de dare de mită şi de complicitate la fals intelectual.

Pentru acest dosar, procurorii DNA propun următorul scenariu:

“în perioada 22 aprilie – 18 mai 2016, lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ, nominalizaţi anterior, au fost desemnaţi să efectueze activităţi de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză.

Din mijloacele de probă administrate rezultă că luarea de mită se desfăşura ca o activitate repetitivă (116 acte materiale).

În acest context, lucrătorii de poliţie, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul circulaţiei, au primit sume de bani cuprinse între 50 lei şi 400 lei de la mai mulţi conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier. Cuantumul total al sumelor primite cu titlu de mită de către inculpaţi în perioada menţionată este de 12.980 lei şi 40 euro.

Inculpaţii Ciolpan Iulian, Greaca Marius-Laurenţiu, Covasan Dragomir-Loredan şi Berbec Ionuţ-Alexandru au falsificat procesele verbale de constatare a contravenţiei cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecinţa reducerii amenzii sau consemnarea unei alte contravenţii decât cea real constatată.

În datele de 25 şi 29 aprilie 2016, inculpaţii Greaca Marius-Laurenţiu şi Neamţu Constantin au promis şi remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mită, de la conducătorii auto verificaţi, inculpatului Andronic Viorel, în legătură cu atribuţiile acestuia de coordonare a activităţii Biroului rutier şi controlul asupra agenţilor din cadrul biroului.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra sumelor de bani ridicate de la locuinţele inculpaţilor Andronic Viorel (245 euro) şi Ciolpan Iulian (1.800 lei şi 530 euro), în vederea asigurării confiscării speciale”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version