Fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre (PSD), a fost condamnat, vineri, la 9 ani și 10 luni, pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese, în al doilea dosar de corupție.

Este vorba despre dosarul „Polaris”, iar sentința a fost pronunțată de un complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Afaceristul Sorin Strutinsky a fost condamnat la 7 ani şi 10 luni de închisoare, pentru 3 infracţiuni de complicitate la luare de mită

Totodată, fostul deputat Eduard Martin – pentru care dosarul se judecă la ÎCCJ -, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare, pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu.

Judecătorii au dispus confiscarea de la Mazăre şi Strutinsky câte 20,4 milioane lei.

Compania Polaris Holding SRL, controlată de Mazăre şi Strutinsky, trebuie să achite o amendă penală de 1.000.000 lei. 

Alți 5 inculpați au fost condamnați la închisoare cu suspendare:

  • Tolea Tudoriţa (funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa la data faptelor) – 2 ani şi 6 luni și supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni;
  • Harpalete Doru Aurelian (funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa la data faptelor) – 2 ani şi 6 luni și termen de încercare de 4 ani şi 6 luni;
  • Oprea Sorina Laura (funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa la data faptelor) – 2 ani şi 6 luni și termen de încercare de 4 ani şi 6 luni;
  • Pavel Alina (funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa la data faptelor) – 2 ani și termen de încercare de 4 ani;
  • Mutalâp Giulnihal (funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa la data faptelor) – 2 ani închisoare și termen de încercare de 4 ani.

Stan Gabriel Marius, viceprimar al municipiului Constanţa la data faptelor, a fost achitat. 

Sentința nu este definitivă, însă amintim că Mazăre, care ar trebui să fie deja în pușcărie după condamnarea definitivă la 9 ani în primul dosar de corupție, este fugit din țară încă din decembrie 2017.

UPDATE! Mazăre, condamnat definitiv la 9 ani de închisoare! Nicușor Constantinescu și Borcea, câte 5 ani

El a cerut azil politic în Madagascar, dar autoritățile din România nu se grăbesc să-l aducă acasă pentru a-și ispăși pedeapsa.

Mai mult, fostul primar PSD de Constanța a contestat condamnarea definitivă, întregind panoplia penalilor care vor să-și anuleze condamnările.

Mazăre contestă din Madagascar condamnarea definitivă de 9 ani. Vrea alt complet la ÎCCJ
Dosarul “Polaris” a fost trimis în judecată în decembrie 2015. Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
 
Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.
 
DNA mai spune că, în perioada 2008 – 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.
 
În anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Conform DNA, şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding şi aceeaşi firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.

DNA mai arată că, urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version