Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, joi, cererile de sesizare a CCR formulate de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea în dosarul “Limuzina”, în care a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

sursă foto stiripesursero

Avocații fostului ministru de Interne Gabriel Oprea ceruseră sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea articolului 17 din Codul de procedură penală, motivând că acesta nu îi dă posibilitatea judecătorului de Cameră preliminară să dispună încetarea procesului penal, ci doar să restituie cauza la Parchet sau să dispună judecarea pe fond a dosarului.

“În speța de față noi susținem că, datorită intervenției deciziei 405/2016 a CCR (decizia privind definirea abuzului în serviciu), judecata nu poate continua deoarece aceasta echivalează cu o cauză care împiedică exercitarea acțiunii penale”, a declarat Dan Lupașcu, unul dintre avocații lui Gabriel Oprea.

În afară de cererea de sesizare a CCR cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolelor 17 și 347 alineatul 3 teza finală Cod procedură penală, ÎCCJ a respins și cererea de sesizare a CCR cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolelor 20 alineatul 1 și 21 alineatul 1 din Codul de procedură penală formulată de Ministerul Afacerilor Interne.

Decizia ÎCCJ poate fi atacată cu apel în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Judecat în dosarul “Limuzina”

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată în luna mai a anului trecut, de procurorii DNA, în dosarul privind Direcția de Informații și Protecție Internă (DIPI), fiind acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În dosar au mai fost deferiți justiției șefii DIPI:

  • Gheorghe Nicolae – chestor principal de poliție, la data faptelor șef al DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu și pentru două infracțiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată,
  • Gabriel-Nicolae Pavel – comisar-șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu,
  • Nelu Zărnică – chestor principal, subsecretar de stat la data faptei
  • Marian-Dănuț Iacob – comisar-șef de poliție, șeful unei structuri administrative la data faptei, ambii pentru deturnare de fonduri, în formă continuată.

Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae și Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

“Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative”, susțin procurorii.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version