Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, vineri, ca afaceristul Gigi Neţoiu, fost acţionar la echipa de fotbal Dinamo Bucureşti, să scape de măsura controlului judiciar impusă în dosarul “Huşi”.

Netoiu (sursa foto editie.ro)
Netoiu (sursa foto editie.ro)

Neţoiu este acuzat că, împreună cu fosta sa parteneră de afaceri şi de viaţă, Luchi Georgescu, au dobândit în mod fraudulos, prin intermediul fostului deputat Dan Mihai Marian, un teren de 692 de hectare de viţă de vie aflat în posesia Agenţiei Domeniile Statului.

Conform procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, “în cursul anului 2007, o societate viticolă controlată de Gheorghe Neţoiu a dobândit în proprietate, în mod fraudulos, la preţuri sub valoarea de piaţă, suprafaţa totală de 692,685 ha plantată cu viţă-de-vie, situată pe amplasamentul fostelor plantaţii ale SC Vidişamp SA Huşi, judeţul Vaslui, teren aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).

În primăvara anului 2006, Gheorghe Neţoiu, în înţelegere cu Luchi Georgescu (fostă Vasile), a căutat şi identificat o modalitate ilicită prin care să dobândească în proprietate, la preţuri sub valoarea de piaţă, suprafaţa de teren în cauză.

Demersurile au fost făcute în contextul în care Gheorghe Neţoiu cunoştea că, potrivit legislaţiei în domeniul fondului funciar, suprafeţele de teren în cauză, aflate în proprietatea privată a statului şi administrate de ADS, nu ar fi putut intra în proprietatea societăţii decât prin plata unor sume de bani, la valoarea de piaţă, către foştii proprietari ce deţinuseră suprafeţe de teren pe amplasamentul respectiv, iar cele care nu făceau obiectul solicitărilor de reconstituire a dreptului de proprietate nu puteau fi înstrăinate de către stat, ci doar concesionate.

Gheorghe Neţoiu i-a cerut deputatului Dan Mihai Marian ca, în schimbul unor foloase materiale, să determine persoane cu funcţii “cheie” în procesul decizional legat de retrocedări să îl ajute în acest demers”.

Neţoiu este acuzat oficial de instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani. Vă reamintim că afaceristul a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare, cu executare, pentru implicarea sa în Dosarul Transferurilor şi a fost eliberat condiţionat după ce a executat un an şi 9 luni din pedeapsă.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version