Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins, marţi, recursul Inspecţiei Judiciare împotriva deciziei din din 24 iunie 2019 a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de respingere a acţiunii disciplinare formulate faţă de Laura Codruţa Kovesi, în războiul acestia cu fostul deputat PSD de Prahova, Vlad Cosma.

Concret, Inspecţiei Judiciară o acuzase pe șefa de atunci a Direcției Naționale Anticorupție că nu a respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii care vizau dosarul lui Cosma.

„Respinge cererea de suspendare formulată de recurenta Inspecţia Judiciară. Respinge recursul formulat de recurenta Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii nr. 5P din 24 iunie 2019, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru Procurori în materie disciplinară, ca nefondat”, a decis instanţa supremă.

Hotărârea este definitivă.

În raportul Inspecţiei Judiciare, înaintat în septembrie 2018, se susţinea că Laura Codruţa Kovesi a inserat într-un comunicat de presă, pe vremea când deținea funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul DNA Ploieşti, care constituiau probe într-un dosar care îi viza pe membrii familiei Cosma.

Acțiunea disciplinară împotriva lui Kovesi pentru comunicatul despre Vlad Cosma, RESPINSĂ

În februarie 2018, DNA a transmis un comunicat în care era redată transcrierea unor convorbiri purtate de persoane din anturajul fostului deputat PSD Vlad Cosma la sediul DNA Ploieşti.

Potrivit DNA, persoanele respective au cerut procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui Vlad Cosma şi tatălui său, Mircea Cosma, condamnați în primă instanță la 5 ani, respectiv 8 ani de închisoare, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. 

Fosta şefă a DNA a fost vizată de trei acţiuni disciplinare ale Inspecţiei Judiciare, condusă de Lucian Netejoru, al cărui mandat a fost prelungit prin OUG de guvernul PSD. Laura Codruța Kovesi a câștigat însă în toate cele trei cazuri.

Ulterior, când a ajuns pe lista finaliştilor pentru şefia Parchetului European, Kovesi a intrat şi în colimatorul celebrei Secţii Speciale pentru Investigarea Magistraţilor, unde a fost anchetată de Adina Florea, protejata lui Tudorel Toader.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version