Completul de 3 judecători al ÎCCJ care l-a condamnat în 8 februarie a.c. pe Darius Vâlcov la 8 ani de închisoare în primă instanță amână de 10 luni redactarea motivării sentinței, astfel că procesul s-a blocat.

sursă foto newsro

Concret, instanța superioară – Completul de 5 judecători – care va trebui să pronunțe sentința definitivă, nu poate începe judecarea, în lipsa motivării.

Iar Inspecția Judiciară, în alte cazuri extrem de “vigilentă”, nu se autosesizează în acest caz. Amintim că Inspecția Judiciară este condusă de Lucian Netejoru, pentru care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a inițiat o Ordonanță de urgență prin care i-a prelungit mandatul acestuia, care îi expira la 1 septembrie a.c..

Potrivit legii, termenul de redactare a motivării este de 30 de zile.

Astfel, Codul de procedură penală prevede, la Art. 406 – Redactarea şi semnarea hotărârii:

(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare.

(2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier.

(3) Dispozitivul hotărârii trebuie să fie conform cu minuta”.

Ministrul Justiției, care clamează respectarea legii, nu pare deloc deranjat. Vâlcov a fost condamnat la 8 ani de închisoare, în primă instanță, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare incompatibile cu funcția. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version