Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-au condamnat miercuri, definitiv, la 5 ani de închisoare pe afaceristul Ilie Carabulea, găsit vinovat pentru falimentarea deliberată a Carpatica Asig.

Carabulea a scăpat mai ieftin decât la Curtea de Apel București, unde încasase 6 ani și jumătate de închisoare. Afaceristul a fost găsit vinovat că “începând cu mai 2013, a constituit un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii unor infracțiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig”.

Alături de Carabulea mai ajung după gratii și aghiotanții săi, Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF și fost director al Carpatica Asig, și Radu Mustățea, fost membru în CA al SC Carpatica Asig. 

Mîrzac a luat 3 ani și jumătate de închisoare, iar Mustățea a luat 2 ani și 6 luni. În schimb, Ina Crudu, director general al Carpatica Asig, a scăpat cu 2 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Ioan Dacian Vinereanu, apropiat al lui Mustățea, a luat 10 luni de închisoare cu suspendare.

Au existat și achitări, iar unele chiar la nivel înalt. Dan Radu Rușanu, fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, și Laura Chițoiu, soția fostului ministu al Finanțelor Daniel Chițoiu, au primit decizii de achitare. La prima instanță, Rușanu fusese de asemenea achitat, în timp ce Laura Chițoiu luase un an de închisoare cu suspendare.

Inițial, Dan Radu Rușanu a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, influențarea declarațiilor, favorizarea făptuitorului, folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, iar Laura Chițoiu a fost acuzată de constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu contra intereselor publice.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version