Inspecția Judiciară s-a autosesizat în urma relatărilor mass-media și o verifică pe judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia, care joi l-a citat în sala de judecată pe studentul omorât cu mașina la 2 Mai de Vlad Pascu drogat, iar când tatăl victimei a izbucnit în plâns spunând că e mort, ea a întrebat dacă „a murit una dintre victime”.

Scandalos! Judecătoarea l-a citat în sală, strigându-i numele, pe Sebi – studentul ucis cu mașina de Vlad Pascu drogat, la 2 Mai

După terminarea şedinţei, tatăl lui Sebi a afirmat că judecătorul a întrebat dacă băiatul său este în sală. „Mi-a spus dacă băiatul meu este în sală. Nu am văzut în viaţa mea aşa judecător. Îi voia buletinul”, a relatat acesta.

De asemenea, un alt părinte a declarat că judecătoarea părea că nu a citit dosarul şi mesteca gumă în şedinţa de judecată.

Comunicat transmis vineri de Inspecția Judiciară:

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public privind modul de desfăşurare a şedinţei de judecată din ziua de joi la Judecătoria Mangalia, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu faţă de judecătorul desemnat să soluţioneze dosarul privind accidentul din data de 19 august 2023.

Sesizarea din oficiu vizează respectarea obligaţiei de studiere a dosarelor anterior şedinţei de judecată (inclusiv din perspectiva prezenţei în instituţie a judecătorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, comportamentul judecătorului în şedinţele de judecată, în principal cu referire la şedinţa de judecată din ziua de joi, precum şi existenţa unor eventuale situaţii de incompatibilitate în legătură cu dosarul menţionat”, se arată în comunicatul Inspecţiei Judiciare.

Judecătoarea, sancționată de CSM, în 2023, pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau neglijență gravă

Vom vedea dacă Inspecția Judiciară se va autosesiza în cazul judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, care a fost deja sancționată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în 2023, pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau neglijență gravă.

Potrivit G4Media, ordinea de zi a ședinței CSM din 30 mai 2023 arată că Secția de judecători a Consiliului a decis să o sancționeze pe judecătoare în temeiul Art. 271 din Legea 303/2022, privind răspunderea disciplinară a magistraților, pentru lit. s) care prevede:

  • s) exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”. 

Inițial, Inspecția Judiciară ceruse sancționarea judecătoarei și pentru lit. g), l), adică:

  • „g) nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile;
  • l) nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”. 

Judecătoarea Popoviciu a cerut să se transfere la Judecătoria Mangalia, de la Judecătoria Ineu (Bihor), unde a ajuns începând cu martie 2022. Ea este judecătoare din februarie 2013, dar anterior a fost consilier juridic la SC Framicol SRL (2007-2009), apoi avocat stagiar (ianuarie-octombrie 2009) în Baroul Bihor, iar apoi judecător stagiar și definitiv la Judecătoria Ineu (iulie 2011-februarie 2013, respectiv februarie 2013-martie 2015, când s-a transferat la Judecătoria Mangalia).

A absolvit Facultatea de Științe Juridice în domeniul Drept, la Universitatea din Oradea (2002-2006), a urmat un master în domeniul Drept, specializarea Drept privat, la aceeași universitate (2006-2008) și a absolvit Institutul Național al Magistraturii în 2011.

Procesul, amânat pentru 14 martie

Procesul în dosarul în care este cercetat penal Vlad Pascu s-a amânat joi, următorul termen de judecată fiind stabilit de Judecătoria Mangalia pentru data de 14 martie.

Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă familia unuia dintre tinerii care au murit în urma accidentului rutier, a afirmat că unul dintre apărătorii lui Pascu s-a retras din dosar, iar cel de al doilea a anunţat că nu poate participa la termenul de joi pentru că este la o acţiune de protest alături de avocaţi din Baroul Bucureşti.

“Se pare că de ultim moment a apărut o cerere prin care unul dintre cei doi avocaţi pe care îi are Vlad Pascu s-a retras din dosar, adică a denunţat mandatul, adică nu mai are contract de asistenţă juridică. (…) Unul dintre colegii noştri care îl apără pe Vlad Pascu a depus cerere la dosar prin care se află în formă de protest şi atunci nu o să fie prezent aici, solicitând termen undeva după 29 februarie. Ne aducem aminte că au fost nişte nemulţumiri, inclusiv din partea avocaţilor, cu privire la sistemul judiciar, şi s-a adoptat o hotărâre la nivel de Barou Bucureşti, pe care colegul nostru a îmbrăţişat-o”, a spus Cuculis.

El a adăugat că a solicitat termen de judecată şi pentru a se dezbate cererea pe care a formulat-o privind schimbarea încadrării juridice “a faptei din ucidere din culpă, fugă de la locul accidentului, vătămare corporală şi bineînţeles conducere sub influenţa substanţelor interzise, în omor calificat şi tentativă la omor calificat”.

Potrivit avocatului, amânarea termenului de judecată în dosar este în folosul lui Vlad Pascu pentru că “a scăpat de încă un termen în care trebuia să se confrunte cu opinia publică, cu cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version