Ion Niţă, intermediarul mitei pentru fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache (PSD) – acum senator -, a fost condamnat miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la o pedeapsă rezultantă de 9 ani şi 2 luni închisoare, pentru trafic de influenţă, în dosarul „diamantelor”.
Ion Niţă se află în prezent în Penitenciarul Rahova, unde execută o altă condamnare, de 7 ani şi 10 luni închisoare, pronunțată în luna mai 2022 în dosarul de corupţie al fostului primar general Sorin Oprescu.
În dosarul lui Daniel Tudorache, Ion Niţă a fost condamnat de Instanţa supremă la doi ani închisoare pentru trafic de influenţă.
Instanţa supremă a contopit pedepsele primite de Ion Niţă în cele două dosare şi, după adăugarea unui spor, a rezultat o condamnare de 9 ani şi 2 luni.
De asemenea, magistraţii i-au confiscat lui Niţă suma de 59.320 lei, dobândită prin săvârşirea infracţiunilor, el având de plătit şi cheltuieli de judecată de 45.000 lei.
Pe de altă parte, judecătorii i-au restituit o cauţiune de 75.000 de euro.
Decizia poate fi atacată cu apel.
Sentința pentru Tudorache mai așteaptă.
În martie 2022, Daniel Tudorache a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor, alături de soţia sa, Adina Constanţa Tudorache şi Ion Niţă.
În timpul procesului, judecătorii au disjuns cauza care îl privea pe Ion Niţă, după ce acesta şi-a recunoscut vinovăţia, iar soţii Tudorache sunt judecaţi separat.
Este vorba de un dosarul „diamantelor”, intitulat astfel de mass-media, după ce la locuinţa lui Daniel Tudorache au fost găsite sute de bijuterii şi pietre preţioase cu o valoare de peste 9 milioane lei.
Conform DNA, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, Ion Niţă, persoană aflată în anturajul lui Daniel Tudorache, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contractul de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, iar, în schimbul banilor, Niţă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Tudorache, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii (plata la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor).
„În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă”, menţionează anchetatorii.
Ion Niţă ar fi fost sprijinit de Daniel Tudorache. Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 şi 7 februarie 2017 desfăşurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său şi că trebuie să ţină legătura cu acesta pentru buna desfăşurare a contractului. În acest mod, Daniel Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenţei.
De altfel, arată procurorii, din datele cauzei ar reieşi că Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de Ion Niţă.
Într-un context separat, afirmă procurorii, în perioada aprilie – iunie 2018, Ion Niţă ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1.
În schimb, Niţă se angaja să-şi exercite influenţa asupra funcţionarilor responsabili, atât direct, cât şi prin intermediul primarului, pentru a asigura câştigarea şi buna desfăşurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, Ion Niţă ar fi primit în numerar suma totală de 5.000 lei, disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă.
La locuinţa lui Tudorache procurorii au găsit 258 de obiecte (bijuterii şi pietre preţioase) cu o valoare totală de 9.784.295 lei şi sumele de 11.210 euro şi 4.235 dolari.