Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunţă trimiterea în judecată a deputatului Ioan Oltean în dosarul ANRP, în care acesta era acuzat, inițial, că a încasat o şpagă de 600.000 de euro de la afaceristul Mihai Rotaru, patronul echipei de fotbal Universitatea Craiova, pentru a interveni pe lângă şefii ANRP și a-i obţine acestuia despăgubiri uriaşe pentru un teren supraevaluat din Piteşti.

ioan-oltean

Pe lângă Oltean, acuzat oficial, deocamdată, doar de complicitate la abuz în serviciu, în acest dosar au mai fost trimişi în judecată clasicii reprezentanţi ai ANRP-ului, respectiv Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, Remus Virgil Baciu, aflat deja în detenţie şi cu un număr record de dosare la activ, Sergiu Diacomatu, fostul vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, Attila Gabor Marko, politicianul UDMR dispărut la Budapesta şi protejat de autorităţile maghiare, sau Cătălin Florin Teodorescu, un alt vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor devenit între timp deputat.

Procurorii DNA susţin că Ioan Oltean, aflat în relaţii cointeresate cu Rotaru (trimis şi el în judecată în acest dosar pentru complicitate la abuz în serviciu), a intervenit pe lângă membrii ANRP şi i-a ameninţat că dacă nu joacă cum cântă el, zboară din funcţii, ştiut fiind faptul că erau puşi acolo pe criterii politice.

Astfel, Rotaru, care a cumpărat drepturile litigioase asupra terenului de aproape 62.000 de metri pătraţi, din Argeş, cu 750.000 de euro, în noiembrie 2009, obţinea deja, în iunie 2010, despăgubiri în valoare de aproape 109 milioane de lei.

Anchetatorii au stabilit că terenul a fost supraevaluat cu aproape 99 milioane de lei. De altfel, Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză şi solicită recuperarea sumei respective de la inculpaţi.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version