Președintele Klaus Iohannis a avizat, marți, solicitarea Parchetului General de urmărire penală a fostului prim-ministru Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu în dosarul Mineriadei.

Cei doi inculpați vor fi anchetați pentru infracţiuni contra umanităţii.

Potrivit datelor oficiale, după intervenția brutală a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, în perioada 13-15 iunie 1990, șase oameni au murit, peste 1.000 au fost răniti și sute de persoane au fost arestate. Însă asociațiile victimelor mineriadelor usțin că ar fi peste 100 de morți.

În ceea ce îl privește pe fostul preşedinte Ion Iliescu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis definitiv, în 2 decembrie 2021, redeschiderea urmăririi penale în legătură cu uciderea a patru persoane în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

ÎCCJ: Se redeschide urmărirea penală a lui Ion Iliescu în legătură cu uciderea a 4 persoane la Mineriadă

Este vorba de o parte a dosarului Mineriadei, în care Ion Iliescu fusese pus sub acuzare, în iunie 2007, dar după numai un an procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale.

Partea principală a dosarului Mineriada a fost trimisă în judecată abia zece ani mai târziu, în 2017. Dar după aproape trei ani, dosarul a fost restituit procurorilor, pentru refacere. 

30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie. Dosarul, retrimis procurorilor: „Au încălcat dreptul la apărare al inculpaţilor”

Alba-neagra cu marele dosar al Mineriadei – cu crime împotriva umanităţii

Partea principală a dosarului „Mineriada din 13-15 iunie 1990″, a fost redeschisă în anul 2017, în urma unei decizii a CEDO, a fost trimis în judecată în 13 iunie 2017.

Ion Iliescu a fost acuzat, alături de Petre Roman, Miron Cozma, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, pentru comiterea infracţiunii de crime împotriva umanităţii.

Însă în decembrie 2020, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus restituirea la Parchetul Militar a dosarului, pentru refacerea de la zero a urmăririi penale, după ce toate probele strânse de procurori au fost anulate.

ÎCCJ a respins contestațiile: Rechizitoriul în Dosarul Mineriadei rămâne NUL – decizie definitivă

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Fostul preşedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version