Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Coaliția a amânat din nou anunțarea candidatului comun la fotoliul de primar al Capitalei / Acesta este medicul Cătălin Cârstoiu, potrivit unor surse politice / Tatăl lui Cârstoiu a fost prefect FSN de Argeș în 1990 și deputat PD în două mandate (1996-2004), apoi din nou prefect și subprefect /

Breaking News:
Majoritatea PSD-ALDE-UDMR ar putea amâna până în primăvară scrutinul pentru parlamentare, aprobat prin HG, de Guvernul PNL, pentru 6 decembrie

Iohannis și Orban au pierdut: CCR a decis că Parlamentul, nu Guvernul stabilește data alegerilor

Hotărârea de Guvern adoptată de Cabinetul Orban în 3 septembrie și promulgată rapid de președintele Iohannis privind organizarea scrutinului în 6 decembrie este nulă!

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins marți, ca neîntemeiată, contestația președintelui Klaus Iohannis la legea adoptată în 27 iulie de majoritatea PSD-ALDE-UDMR  și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare.

Astfel, Cabinetul Orban a adoptat degeaba Hotărârea de Guvern privind organizarea alegerilor parlamentare din acest an pe 6 decembrie. 

PSD-ALDE-UDMR pot să amâne până în primăvară alegerile – așa cum au lansat deja la tv această ipoteză.

Decizia CCR a fost luată cu 5 voturi „pentru”, exprimate de judecătorii Valer Dorneanu, Gheorghe Stan, Cristian Deliorga – numiți de PSD -, Attila Varga – numit de UDMR – și Mona Pivniceru – numită de PNL.

Au votat împotrivă cei doi judecători numiți de președintele Klaus Iohannis – Livia Stanciu, Simina Tănăsescu -, Marian Enache – numit de Senat, cu voturile PSD și UDMR – și Daniel Morar – numit de președintele Traian Băsescu.

Comunicatul  CCR: 

În ziua de 29 septembrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României, respectiv de Guvern, și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile art.1 alin.(1) din Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, precum și legea, în ansamblul său. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Preşedintelui României.

Iohannis a atacat legea la CCR cu argumentul că se modifică cu doar câteva luni înaintea alegerilor competența stabilirii datei acestora, contrar normelor constituționale, instituindu-se o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreționar data scrutinului.

1K Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv