Până și Florin Iordache, președintele Comisiei parlamentare de modificare a Codurilor penale recunoaște despre amendamentele scandaloase depuse de deputaţii PSD Cătălin Rădulescu şi Eugen Nicolicea că “sfidează realitatea”, dar promite să nu le susțină.

Deocamdată, comisia a primit amendamentele și nu le-a votat. La fel va proceda și miercuri, potrivit lui Iordache.
 
“Trebuie să înţelegem un lucru: ne dorim nişte legi mai bune, nişte legi care să lase la o parte arbitrariul. Ce ne interesează pe noi este ca toate acele amendamentele care beneficiază de o susţinere majoritară a CSM – repet, pentru noi este foarte importantă poziţia CSM – în altă ordine de idei Înalta Curte, Parchetul General, asta este ordinea. Asta nu înseamnă că, dacă unii dintre colegii noştri noştri au venit cu nişte propuneri care sfidează realitatea, vor fi şi susţinute. Sunt nişte amendamente, nu putem împiedica pe niciun coleg, indiferent de partidul din care face parte să depună amendamente, dar de la a depune până la a susţine este drum lung”, a declarat Florin Iordache, la finalul şedinţei Comisiei.
 
El a adăugat că în această săptămână se va dezbate doar proiectul de lege privind modificarea Codului penal cu amendamentele propuse, iar ulterior se vor dezbate şi proiectele de lege cu amendamente ale Codului de procedură penală şi civilă.
 
Nicolicea a depus un amendament care prevede ca ”cei care divulgă date privind desfăşurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetaţi, a induce în opinia publică ideea vinovăţiei lor sau a zdruncina în orice fel prezumţia de nevinovăţie să fie pedepsiţi cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă”.
 
Condamnatul cu suspendare Cătălin Rădulescu, judecat într-un nou dosar penal, vrea ca persoanele care au condamnări de până la 3 ani de închisoare să execute pedeapsa la domiciliu, dacă faptele comise nu au fost violente. Inițial a fost un amendament al PNL, însă îmbunătățit de deputatul PSD care își așteaptă condamnarea la închisoare.

Tot Rădulescu a propus închisoare la domiciliu în cazul persoanelor cu condamnări de peste 3 ani, dar în vârstă de cel puţin 60 de ani sau care suferă de boli grave ori incurabile, mame cu copii şi gravide, cu excepţia celor care au săvârşit infracţiuni cu violenţă.

Rădulescu vrea şi închisoare de la 2 la 6 ani pentru judecătorii care arestează și procurorii care aplică alte măsuri preventive unor persoane în cazul căreia se ştie că nu există probe concrete că a săvârşit vreo infracţiune.
 
“Reţinerea, arestarea ori implicarea unei măsuri preventive neprivativă de libertate unei persoane, ştiind sau acceptând că nu există probe concrete din care să rezulte dincolo de orice îndoială că aceasta a săvârşit o infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 6 ani şi interzicerea dreptului de a mai profesa”, prevede amendamentul penalului. Astfel de intimidări i-ar face pe jumătate scăpați pe corupți, restul sarcinii de a-i salva revenindu-le avocaților.
La tândul său, deputatul UDMR Marton Arpad vrea ca măsura de confiscare extinsă ”să se poate aplica asupra bunurilor dobândite ulterior intrării în vigoare a Legii pentru modificarea şi completarea Codului Penal numai dacă există probe certe că bunurile respective provin din activităţi infracţionale”.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version