Cei implicați în scandalul Panama Papers nu vor mai putea dormi liniștiți dacă și-au plasat ilegal averile : DNA le poate confisca și banii, și conturile, a anunțat duminică, la ProTV, Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA.

panama papers

“Putem confisca în general bani obtinuţi sau orice venituri obţinute în mod ilegal atunci când dovedim că s-a comis o infracţiune, şi putem confisca sume de bani care nu se află pe teritoriul României. (…) Şi conturi cu sume de bani. Putem să le disponibilizăm. Toate aceste activităţi se fac prin intermediul comisiilor rogatorii”, a declarat ea.

Kovesi a dat ca exemplu un caz instrumentat de DNA în care s-a indisponibilizat un imobil dintr-o țară a UE. ”Deja într-un dosar instrumentat de DNA chiar la începutul anului s-a indisponibilizat un imobil care nu este pe teritoriul statului român, este undeva pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.

“Suntem atenţi la tot ce apare în spaţiul public (despre Panama Papers-n.r). Sunt situaţii în care folosim informaţii din spaţiul public pentru a deschide anumite investigaţii, folosim informaţii din spaţiul public care pot fi verificate ulterior prin diverse mijloace probatorii pe care noi le putem administra”, a precizat procurorul șe al DNA.

Kovesi a mai spus că “atunci când apar informaţii în spaţiul public despre persoane pe care DNA le investighează, urmăresc şi acele informaţii” – adică din  mass-media.

Întrebată dacă poate cere informaţii suplimentare din Panama în cazul retrocedărilor de la Ferma Băneasa, Kovesi a răspuns: “Atunci când o astfel de informaţie este utilă într-un dosar, da, putem. Este deja dosar în lucru la DNA; cu siguranţă vom analiza şi informaţiile din spatiul public cu privire la toate persoanele implicate”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version