Laura Codruța Kovesi s-a prezentat din nou la Secția 18 de Poliție, luni dimineață la ora 9.30, în cadrul controlului judiciar, pentru a demonstra că nu a părăsit țara, așa cum i-a impus Adina Florea, procurorul-șef adjunct al Secției speciale.

Kovesi a fost la Poliție și vineri, când a stabilit să se prezinte în fiecare luni la ora 10.00 să semneze controlul judiciar – o dată pe săptămână.

Dacă vineri a făcut mai multe declarații, de data aceasta fostul procuror-șef al DNA s-a limitat la precizări scurte: “M-am prezentat, știți că nu am voie să fac comentarii. Mulțumesc, la revedere. (…) Nu am voie să fac comentez interdicțiile din controlul judiciar”.

Întrebată dacă acest lucru îi va afecta candidatura pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, Kovesi a spus: “O să vedem. Nu pot să comentez. O să vedem cât de mult au fost influențate negocierile de ce se întâmplă acum, dacă au fost influențate în vreun fel sau altul”.

A 3-a rundă de negocieri pentru șefia Parchetului European, cu Kovesi favorită

Joi are loc a treia rundă de negiocieri între reprezentanții Parlamentului european și consiliul UE pentru funcția de șef al Parchetului European. În timp ce PE o susține pe Kovesi, Consiliul UE, a cărui președinție este deținuă de România, prin Guvernul Dăncilă, o sabotează pe Kovesi și susține candidatul francez.

Vineri, Kovesi a fost mai generoasă în declarații: ”Sunt un procuror care a reușit să inspire teamă celor care vor să fure liniștiți în România”.

Fosta șefă DNA a spus că îi este ”foarte clar” că ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu procedura de numire a procurorului-șef european, încercându-se blocarea ”prin orice mijloc” a numirii ei. ”Este evident că sunt parte a unei campanii de hărțuire, de intimidare”, a declarat Kovesi. Ea a adăugat că această campanie este și un semnal pentru colegii ei din magistratură.

Pe punctul de a-și pierde serviciul

Tot luni, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va decide dacă fosta șefă a DNA mai poate profesa.

Interdicția de a mai profesa la Parchetul General este una dintre interdicțiile impuse prin controlul judidicar, însă cum Kovesi are ăe rol două dosare în care este acuzată de infracțiuni grave, în urma plângerilor penale depuse împotriva ei de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță – care a fugit din țară de 2 ani și 4 luni, pentru a scăpa de arestarea prevenitvă -, Secția pentru procurori a CSM trebuie să ia o decizie în sensul suspendării din funcție a acesteia.

Cu alte cuvinte, Sebi Ghiță în tandem cu Adina Florea vor să o lase fără slujbă pe Kovesi. 

Acuzată că a cerut bani de la Ghiță să-l aducă în țară pe escrocul FNI

Adina Florea o acuză pe fosta șefă a DNA că a cerut și luat mită de la Ghiță peste 200.000 de lei pentru plata avionului care l-a adus în țară pe escrocul Nicolae Popa, fugit în Indonezia ca să scape de închisoare.
 
Însă MAI și IGPR au precizat, în două comunicate, că plata a fost făcută cu bani din buget.
 
Alte două capete de acuzare sunt abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă. 
 
Fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile și trebuie să respecte următoarele obligații:
  • Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată;
  • Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție cu privire la schimbarea locuinței;
  • Să se prezinte la Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;
  • Să nu părăsească teritoriul României fără încuviințarea prealabilă a procurorului de caz;
  • Să nu desfășoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație Justiție;
  • Să nu dețină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane și martori;
  • Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.
Controlul judiciar, contestat la ÎCCJ
 
Laura Codruța Kovesi a contestat vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, controlul judiciar.
 
Contestația va fi judecată miercuri, 3 aprilie, de la ora 9.00.
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version