Mandatele lui Ștefan Minea, Maya Teodoroiu și Petre Lăzăroiu expiră la Curtea Constituțională a României (CCR), astfel că Senatul, Camera Deputaților și președintele Klaus Iohannis, cărora le revine acest drept, vor trebui să numească alți judecători în locul lor.
 
 
Pentru început, președintele CCR, Valer Dorneanu, i-a trimis o scrisoare șefului Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, prin care  îl informează că în data de 15 iunie îi expiră mandatul judecătorului Ştefan Minea, care a fost numit în 15 iunie 2010, pentru un mandat de 9 ani.
 
“Aşadar, în raport cu regulile stabilite de art. 68 alin. 1 teza finală din Legea 47/1992, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor, în baza dispoziţiilor art. 142 alin. 3 din Constituţie şi ale art. 5 alin. 2 din Legea organică a Curţii”, se precizează în scrisoarea semnată de preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
 
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat, marţi, procedura de numire. Până pe 6 mai vor fi depuse propunerile grupurilor parlamentare, Comisia juridică va întocmi raportul, iar până în 15 mai plenul Camerei Deputaţilor va da votul.
La Senat – forul care va numi judecătorul în locul Mayei Teodoroiu -, șeful acestui for, va avea ultimul cuvânt Călin Popescu Tăriceanu.
Totodată, președintele Klaus Iohannis va decide cine îi va lua locul lui Petre Lăzăroiu, căruia mandatul îi expiră în data de 2 iunie.
Lăzăroiu, numit de Traian Băsescu în anul 2010, se află în al zecelea an de mandat, însă Iohannis nu a făcut scandal, preferând să-și sacrifice consiliera, pe care a trimis-o să negocieze cu el. Numai că Lăzăroiu s-a dus la Antena 3 și a făcut el scandal.
 
CCR, for politic. PSD are doar 3 oameni, însă cei numiți de PNL votează pentru Dragnea
 
Practic, PSD are doar 3 oameni în CCR: Valer Dorneanu, Marian Enache și Maya Teodoroiu.
 
PNL are doar 2 oameni, pentru că pentru al treilea a cedat în iulie 2016, către UDMR, fără nicio explicație, dreptul de a-și propune propriul om în CCR. Ceilalți doi sunt Ștefan Minea și Mona Pivniceru, care au votat cot la cot cu dorneanu. Cu o singură excepție: Minea a făcut opinie separată în cazul revocării procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
 
Președintele Iohannis are în prezent un singur om numit la CCR: Livia Stanciu, fosta șefă a ÎCCJ. Ceilalți doi sunt numiți de fostul șef de stat, Traian Băsescu: Daniel Morar, fostul șef al DNA, și “dinozaurul” Petre Lăzăroiu.
INCALIFICABIL! CCR a transformat România într-o Republică Parlamentară, fără ca poporul să schimbe Constituția

Iată-i pe cei 9 judecători care activează în prezent în CCR:


Președinte Valer Dorneanu, numit de Camera Deputaţilor în 2013, la propunerea PSD – pe vremea USL (PSD-PNL-PC) 

Judecător Marian Enache, fost deputat FSN, PDSR şi PSD, numit în 8 iunie 2016 de Camera Deputaţilor, la propunerea PSD

Judecător Petre Lăzăroiu, numit în 2010 de fostul președinte Traian Băsescu

Judecător Mircea Ştefan Minea, numit de Camera Deputaţilor în 2010, la propunerea PNL

Judecător Daniel Marius Morar – numit de fostul președinte Traian Băsescu

Judecător Mona-Maria Pivniceru, fost ministru al Justiţiei în perioada USL, fiind susținută de PNL și numită de Senat în iunie 2013

Judecător Livia Doina Stanciu – numită de președintele Klaus Iohannis

Judecător Simona-Maya Teodoroiu – numită de Senat în februarie 2015 la propunerea PSD, după demisia fostului senator PSD Toni Greblă, căruia DNA i-a deschis dosar de corupție. Între timp ÎCCJ l-a achitat pe Greblă la primă instanță, urmând să fie dată sentința definitivă

Judecător Varga Attila – numit în 13 iulie 2016 de Camera Deputaților din partea UDMR, după ce PNL a cedat fără niciun comentariu locul care i se cuvenea după încheierea mandatului de 9 ani al lui Tudorel Toader, numit de PNL la propunerea pușcăriașului Relu Fenechiu
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version