La 2 ani de la începerea urmăririi penale, fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii DNA, în al 4-lea dosar, pentru luare de mită și 3 infracțiuni de fals în declarații (nu şi-a trecut în declaraţiile de avere contul personal din Israel, unde în 2011 i-au intrat 95.000 de euro).

Mazare duba mascati
Mazăre, duba și mascații
Dosarul șpăgii de 175.000 de euro

Alături de el au fost deferiți justiției fratele lui, Alexandru Mazăre, acuzat de  complicitate la luare de mită și de fals în declarații (3 infracțiuni), și afaceristul Avraham Morgenstern, pentru dare de mită. Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), cu propunerea menținerii măsurilor preventive și asigurătorii dispusă în cauză.

Acesta este ultimul dosar în care fostul primar este trimis în judecată, și se referă la trucarea licitației din 2011 pentru construirea locuințelor din Campusul Social “Henri Coandă”. Omul de afaceri Avraham Morgenstern i-a dat șpagă primarului Mazăre 175.000 de euro pentru a-l face câștigătorul contractului de 40.964.030 lei, fără TVA (circa 10 milioane de euro).

”Precizăm că din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferați către contul personal al primarului Mazăre Radu Ștefan și 80.000 de euro către contul pus la dispoziție de fratele său Mazăre Alexandru, ambele fiind deschise la o bancă din Israel”, precizează procurorii în rechizitoriu.

mazare marinar
Mazăre, fără simțul ridicolului

”Am fost la măciuci!”

Șpaga, primită în mai multe tranșe, a urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate.

Intermediarul a fost omul de afaceri Elan (Emilian) Schwartzenberg. Întrebat ce a făcut în Israel invitat de Elan – aşa cum arată stenogramele din dosar -, Mazăre s-a răstit la jurnaliști: „Am fost la măciuci!”.

Anchetatorii au pus sechestru pe bunurile mobile și imobile ale fraților Mazăre, plus asupra sumelor de 18.550 euro și 114 dolari USA ridicate de la primar la percheziția domiciliară.

Pe parcursul anchetei penale, procurorii au utilizat documente bancare obținute în cadrul activității de cooperare judiciară în materie penală cu autoritățile competente din Israel, Cipru, Lichtenstein și Austria.

Dosarul va rămâne 60 de zile în camera preliminară.

Mazare acte
Mazăre s-a încurcat în acte
Dosarul terenurilor retrocedate pe faleză, de 8 ani în instanță

Mazăre are probleme cu justiția începând din anul 2008 însă nici până în prezent nu are vreo sentință de la prima instanță din cel mai vechi dosar al lui său, tărăgănat de 8 ani la Curtea de Apel București. În acest dosar, Mazăre este acuzat împreună cu alt baron PSD, Nicușor Constantinescu – președintele suspendat al CJ Constanța -, de restituirea și atribuirea ilegală a unor terenuri din Constanța, Mamaia, plajă și faleză.  Dosarul are 37 de inculpați.

Prejudiciul estimat de anchetatori este de 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro în dauna statului și 36,16 milioane euro în dauna municipiului Constanța.

Dosarul a fost trimis în judecată în 28 octombrie 2008.

Mazare-si-fetele
Mazăre și domnițele
Și-a plătit complicii din primărie 7 ani ilegal

În al doilea dosar, cel privind vânzarea la un preț derizoriu de 23,56 euro/mp a unui teren de 15.466 mp în stațiunea Mamaia, Mazăre a fost trimis în judecată în 3 aprilie 2015 și se judecă la Tribunalul Constanța. Practic, DNA a extins cercetările împotriva lui din primul dosar, deoarece nu i-a suspendat din funcție pe angajații primăriei trimiși în judecată în primul dosar, împreună cu el, „faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum și obținerea unor foloase necuvenite pentru acestea”. Adică le-a dat leafă timp de 7 ani, din bani publici.

Mazare trabuc
Mazăre a furat cât pentru 10 vieți
Dosarul nr. 3, cu arestare

Al treilea dosar al lui Mazăre a fost trimis de DNA spre judecare în 9 decembrie 2015, el fiind acuzat de 3 infracțiuni de luare de mită, 2 de conflict de interese și una de abuz în serviciu. Cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, asociatul său în afaceri, Mazăre a luat mită 9 milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit să obţină autorizaţii şi să câştige licitaţii.

În această cauză, procurorii au reușit, după eșuări repetate, să obțină arestarea preventivă a primarului, în 2 aprilie 2015. Strutinsky fusese arestat preventiv în 4 februarie, însă Mazăre a scăpat, într-0 primă fază.

Mazare si Raduleasca
Mazăre și Răduleasca, pe vremea când ea era soția lui Elan
”Nu-mi mai doresc o viață publică politică” 

La 4 zile de la arestarea preventivă, prefectul județului Constanța l-a suspendat din funcție. După o lună și 3 săptămâni, în 22 mai 2015, Mazăre a demisionat, spunând că nu mai vrea să audă de primărie și ”nu îmi mai doresc o viață publică politică”. Astfel, au luat sfârșit carnavalurile costisitoare de pe litoral, cu el costumat în tot felul de personaje.

A ratat însă și șansa de a fi reales de constănțeni, chiar și cu atâtea dosare la DNA.

Demisia:

Download (PDF, Unknown)

După două luni la Beciul Domnesc – denumire consacrată de el -, Radu Mazăre a fost eliberat în 24 iunie 2015, sub control judiciar, măsură preventivă prelungită de anchetatori până de curând.

Instanța supremă a decis definitiv, în 9 martie a.c., că Mazăre poate părăsi ţara fără acordul judecătorilor.

Mazare si Stefan
Mazăre a murdărit și imaginea lui Ștefan Cel Mare
Conflict de interese

Problemele lui Mazăre continuă și pe alt plan: ANI a cerut DNA, în decembrie 2015, să îl cerceteze pentru conflict de interesedupă ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat se află în relaţii comerciale cu Mazăre în alte 8 societăţi.

La aflarea veștii, Mazăre a ameninţat-o cu plângere penală pe inspectoarea ANI care a cercetat cazul.

Mazare catuse
Mazăre și finalul care îl așteaptă, dacă nu fuge din țară
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version