Premierul Ludovic Orban le-a cerut românilor să nu respecte decizia CCR privind izolarea, însă judecătorul constituțional Daniel Morar l-a pus la punct, explicându-i public faptul că hotărârile Curții sunt obligatorii pentru autorități, nu pentru cetățeni, cărora le protejează drepturile.

La o zi după ce Curtea Constituțională a României a publicat în Monitorul Oficial motivarea deciziei prin care a declarat ilegală internarea obligatorie în spital a cetățenilor asimptomatici, premierul Ludovic Orban a reluat criticile la scenă deschisă față de acest for.

„Curtea nu este la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre. (…) Rugămintea mea către populație e să nu țină cont de decizia CCR. Să țină cont de regulile firești”, a declarat, vineri, Ludovic Orban.

Daniel Morar, fost procuror-șef al Direcției Naționale anticorupție (DNA), numit de fostul președinte Traian Băsescu în funcția de judecător al CCR, i-a transmis, însă, că deciziile curții sunt obligatorii pentru autorități, nu pentru populație. 

„Constat că este a nu știu câta ară când premierul României îndeamnă la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, ceea ce este un lucru grav și de nepermis într-un stat de drept. Însă văd că, de această dată, premierul nici măcar nu înțelege sensul deciziilor Curții”, a declarat, pentru portalul de știri presacurată.ro, judecătorul CCR Daniel Morar.

„Prin deciziile date privind starea de alertă, Curtea nu stabilește obligații în sarcina cetățenilor, ci le protejează acestora drepturile și libertățile fundamentale, iar obligațiile sunt stabilite în sarcina autorităților statului. Prin urmare, Parlamentul, Guvernul și celelalte autorități ale statului sunt cele care trebuie să se conformeze deciziilor Curții, nicidecum cetățenii. Asta ar trebui să înțeleagă prim-ministrul României”, a adăugat fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version